perjantai 19. joulukuuta 2014

Erityisherkkä, HSP



Viime aikoina olen netistä ja kirjallisuudesta tutustunut aiheeseen ”erityisherkkä ihminen” = ”HSP, highly sensitive person”. Termillä kuvataan erityisen aisti- ja tunneherkkiä ihmisiä, joita sanotaan olevan noin 20 % väestöstä. Ei voi mitään, mutta jotenkin on kyllä kolahtanut aika paljon tämä juttu. Itsensä ymmärtäminen ja hyväksyminen on lisääntynyt melkoisesti. Monta asiaa, mitä en ole pystynyt paljostakaan prosessoinnista huolimatta käsittämään ja jotenkaan hyväksymään itsessäni, selittyy nyt tämän kautta. Että jonkun ihmisen hermosto on vain herkempi kuin toisen. Ja ettei se hermoston herkkyys tee henkilöstä huonompaa, vaan ainoastaan erilaisen.

Erityisherkkyyteen sisältyy monia piirteitä, eivätkä kaikki erityisherkät ole samanlaisia. Itselle kolahtavia tekijöitä olivat sisäisen ajattelun aktiivisuus ja rikas mielikuvitus, tarve olla enemmän yksin ja prosessoida, ylivirittyneisyys, joka helposti tulee kun on paljon ärsykkeitä sisältävissä paikoissa, kuten muiden ihmisen kanssa ja sen seuraukset esim. nukkumisvaikeudet. Kyky aistia ilmapiiri ja toisten tunnetilat ja omat reaktiot niihin on myös jotenkin hyvin tuttua (en meinaa kestää olla riitelevässä seurassa, se ahdistaa heti vaikkei kohdistuisi minuun ollenkaan). Sarjaan sopii hyvin myös reaktioni, jos jonkun seurassa ollessani laitetaan radiota tai televisiota päälle. Häiriinnyn siitä joskus aika paljon ja ihmettelen miksi tällaista kiusantekoa – eikö voida päättää seurustellaanko vai kuunnellaanko musiikkia – molemmat yhdessä on liikaa. Normaalia erityisherkälle – liikaa ärsykkeitä ja vaikeuksia keskittyä.

Minun on ollut aiemmin hyvin vaikea käsittää näitä piirteitäni ja hyväksyä niitä – ne kun ovat tuntuneet jotenkin vääriltä. Yhteiskunta tuntuu ihannoivan enemmän ulospäin suuntautuneita ja erityisherkkä tarvitsisi erityistä rohkaisua ja kannustusta tuodakseen omat vahvuutensa esiin. Kuinka usein olenkaan oman hiljaisen elämäni aikana miettinyt, mikseivät suulaammat ihmiset auta hiljaista – esim. kysymällä tai jotenkin rohkaisemalla – antamalla tilaa. Nykyään kyllä useimmiten saan jo suuni auki, jos haluan – Jumala on tehnyt paljon ja antanut tilaisuuksia tulla rohkaistuksi. Ja olen pystynyt hyväksymään myös hiljaisen puoleni – tosin nyt tähän aihepiiriin tutustumisen jälkeen vielä enemmän.

Voisin luetella loputtoman määrän esimerkkejä oman elämän varrelta, mihin tämä erityisherkkyys-näkökulma antaa uuden puolen. Erityisesti sosiaalisten tilanteiden hankaluuteen ja ulkopuolisuuden tunteeseen. Täällä blogissakin olen kertonut useana vuonna kuinka olen suunnitellut lähtöä talouskouluun, lähetyskouluun, sielunhoitoterapeuttikoulutukseen ja englanninkieliseen raamattukouluun. Enkä sitten ole lähtenyt yhtään mihinkään. Yksi syy on tilanne maatilalla ja lähdön vaikeus, toinen on sosiaalisten tilanteiden pelko noissa paikoissa. Erityisesti murehdin saisiko niissä riittävästi omaa tilaa ja sopivaa määrää yksinäisyyttä. Ja jos taas ottaa itselleen tarvittavan yksinäisen rauhoittumisajan, mikä on enemmän kuin normiväestöllä niin jääkö sitten taas yksinäiseksi joukosta ulostippujaksi, kun muut nauttivat toisensa seurasta enemmän, pystyvät asumaan kahden tai useamman hengen huoneissa jne. Yhteyttä kaipaan hyvin paljon, mutta yksinäisyyttäkin ja aikaa pohtia tarvitsen myös paljon. Viikon tai kahden matkat menevät, koska vaikka siellä olen kierroksilla, nukkuminen on huonoa ylivirittyneisyyden takia ja aikaa pohtia on niukasti – tiedän että kohta olen taas kotona yksin möllöttämässä ja voin viikon toipua siitä kaikesta. Pidemmän ajan jutut kuitenkin pelottavat enemmän, koska sitten sitä rauhaa pitäisi osata jo ottaa siellä välissä. Tai muuten ahdistun aivan kauheasti ja on pakko keskeyttää. Ja sitten kuitenkin pelkää ulkopuolelle jäämistä.

Myös havainnot työelämästä tukevat tätä. Erityisherkkä on herkempi stressille ja uupumukselle. Työelämässä suurin ihmettelyn aiheeni oli millaisia ovat ne fakiirit, jotka 8 h työpäivän jälkeen jaksavat perhe-elämää. Itse olin aivan poikki pelkästä työstä. Toki yksinäisyys oli ikävää, mutta toisaalta en mitenkään olisi jaksanut huolehtia kenestäkään töiden jälkeen. Nyt olen ollut hyvin kiitollinen siitä, ettei ole ollut sellaista painetta mikä normaalista työelämästä helposti tulee. Siellä kun niitä vetäytymisen taukoja ei ole mahdollisuus pitää. Ja siitä nousee sitten ahdistus, kun tulee tunne että on vaan pakko jaksaa ja kestää vaikka haluaisikin häipyä tilanteesta pois.

Selitystä tästä löytyy myös pelolleni mahdollisesta parisuhteessa elämisestä. Että jos ei saisikaan tarpeeksi rauhaa ja väsyisi – jos ei tulisikaan tarpeissaan ymmärretyksi vaan jyrätyksi. Toki kovasti auttaa, että edes itse ymmärtää itseään ja vähän nyt alkaa tajuamaan missä tästä kaikesta on kyse.. Ettei ehkä olekaan se maailman epäsosiaalisin ihmissuhdeinvalidi, vaan on vain herkkä hermosto joka tarvitsee enemmän lepoa.. Että voi sittenkin vielä löytää rajat ja rakentavasti kertoa niistä ilman että tarvitsee olla vihainen ja syytellä toista tai epämääräisesti vetäytyä ilman että toinen tajuaa yhtään mistä oli kyse. 

Joku muu on pystynyt varmasti hyväksymään piirteensä ja erityistarpeensa ilman koko erityisherkkä-määritelmää. Minulle tässä nyt oli kuitenkin paljon hyviä oivalluksia. Ajattelen että erityisherkästä tulee helposti erityiskova ja kontrolloiva, kun hän ei ymmärrä herkkyyttään ja joutuu sitä suojelemaan kovan kuoren avulla. Siitä ainakin haluaisin vapautua. Että voisi olla sitten uloskinpäin juuri sellainen millaiseksi Herra on tehnyt. Ettei persoonaansa tarvitsisi hävetä ja eikä tarpeistaan syyllisyyttä kantaa.

Näitä pohdintoja voisi kirjoittaa vaikka kuinka paljon – tyypillistä erityisherkkää.. 

”Särjettyä ruokoa hän ei muserra, ja suitsevaista kynttilänsydäntä hän ei sammuta.” (Jes. 42:3)