sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Tautisen tervehdys



Terveisiä sängystä. Pöydän ääressä en jaksa yhtään pidempää istua, mutta sen verran jaksaa, että makoillen voin kirjoittaa. Olen aika kovassa flunssassa. Nuhaa ei ole juuri ollenkaan, mutta aivan kauhea yskä ja kuumeista oloa ja voimat pois. Ja sitten vielä roska silmässä tai sellainen olo. Sekin vielä, taisi lentää näkkileivän muru kun söin sängyssä..

Jos mieleni ei muutenkaan meinaa pysyä kovin iloisena, niin tässä tilanteessa ei ainakaan. Sitä suurinta murhetta ja kysymystä – välittääkö kukaan minusta oikeasti – on heikkona hetkenä vaikea muilla ajatuksilla peittää. Toisaalta se on kai itsesäälissä rypemistä, mutta toisaalta se kertoo myös totuuden ja ihmisen pohjimmaisen kaipauksen: olla rakastettuna heikkouden hetkillä. Ja saada nähdä, että joku toivoisi oikeasti, että sinulla olisi hyvä olla, ei että olisit terve vain siksi, että voisit tehdä taas töitä täysillä tai lakkaisit vaivaamasta muita sairastamisellasi.

Elo- ja syyskuussa oli niin monenlaista menoa, että yksinäisyys erityisemmin vaivannut, mutta nyt sitten Israelin matkan jälkeen ollaan taas pisteessä A. Minulta on viime aikoina muutenkin onnistuttu kysymään ainakin 4 kertaa, miksi en ole naimisissa. Aivan kuin siihen olisi joku vastaus, jonka voisi antaa parilla lauseella. Tai ehkä siihen onkin lyhyt vastaus, mutta minä en ole sitä vielä keksinyt. Aiemmin toki vastasin, ettei sitä oikeaa ole tullut kohdalle, mutta nykyään en kyllä vastaan niinkään. Vastauksessa pyörii miespelot, nähdyt traumaattiset avioliitot, tarve olla itsekseen, nykyiset väärällä lailla sitovat  muut ihmissuhteet, hylätyksi tulemisen kokemukset jne. Joskus ajattelen myös, että kai se vaan johtuu siitä, kun en oikein tykkää ruuanlaitosta ja jos olisin mies niin varmasti itsekin haluaisin sellaisen vaimon, joka tykkää tehdä ruokaa.. Ja sitten vaan se oma yleinen itsekkyys ja vaikeus rakastaa ja kokea yhteyttä. Niin näitä nyt sitten olen mm. Israelin matkalla selostanut parille 65+ juutalaismiehelle, joiden mielestä ”miksi et ole naimisissa” on täysin tahdikas kysymys ventovieraalle turistille. Ne pari muuta kyselijää olivat sitten ihan suomalaisia kyllä, miehiä hekin. Enkä minä tätä kysymystä sinänsä kavahda ja onhan se kiva että ollaan kiinnostuneita. Tosin kysymys on kuitenkin sen verran kipeä enkä välttämättä ihan kaikkien kanssa halua alkaa itkien vastaamaan, niin senkin takia pinnallisia vastauksia saattaa myös saada. Vaikka voisin antaa siitä useamman tunnin analyysin.

Toinen melankolian aiheuttaja on sitten se kun sitä mielekästä tekemistä ei vain meinaa löytyä tai tulla vastaan. Sitä juttua mitä voisi tehdä sydämellä eikä velvollisuudentunteesta. Liki kaikkeen tekemiseen kietoutuu aina jostain se ”en jaksaisi”. Henkinen väsyminen siihen tekemiseen. Eikä tähänkään tunnu ratkaisua löytyvän. Kun sitä mainetta ja kunniaa ja hyväksyntää ei sitten todellakaan tule mistään eikä Jeesus anna sitä omansa olla etsimässä. Ja kuitenkin on se omana itsenään hyväksytyksi tulemisen tarve. Ja mielekkään tekemisen tarve.

Kuluneella viikolla yle-uutisissa mainittiin kolme ihmisen psykologista perustarvetta: vapaaehtoisuus, kyky toimia ja läheisyys. En osaa ajatella että nämä olisivat ristiriidassa Raamatun ihmiskuvan kanssa. Jeesus haluaa antaa vapauden orjuuksista ja ihminen on luotu yhteyteen eli läheisyyteen. Ja sitten kuitenkin itsestä tuntuu että nuo kaikki minulta puuttuvat. Kun elämässä ei ole vapaaehtoisuutta, on vaikeaa että on läheisyyttäkään. Orjuuttajia haluaa juosta karkuun eikä lähestyä.

En haluaisi enää kirjoittaa näistä samoista aiheista. Apu ei ainakaan tulee enää minun pohdinnoistani, niitä on tarpeeksi kauan pyöritetty. Pelkoja on paljon. Ja ainoa mahdollisuus on ”rakkaus karkottaa kaiken pelon”. Oikea ja konkreettinen rakkaus, ei mikään teoriassa rakastaminen.

Rakkaudessa tarvitaan ilmeisesti antamista ja vastaanottamista. Jeesuksen opetuslasten jalkojenpesu oli siitä hyvä esimerkki. Pietari kielteli aluksi kovasti palveluksen vastaanottamista. Ei sekään ole helppoa. Itsekin nyt mietin kuin ihanaa olisi, jos juuri nyt joku oikeasti haluaisi tulla tiskaamaan asioitani, tuomaan jotain ruokaa, vaikkei ruokahalua olekaan ja viettämään aikaa tänne sairauden pesään välittämättä mahdollisuudesta saada sama tauti kaupanpäälle. Ja jos joku nyt sitten tämmöistä ehdottaisi, niin sanoisinko kuitenkin, että ei tarvitse ja pärjään tässä ihan hyvin itse ja huomenna varmaan jo jaksan ihan ok ja parempi ettet tule ettet sairastu, kun tämä on aivan kauhea tauti – keuhkot lentää kohta pihalle. Niin, en tiedä kumpaa vastaisin. Todennäköisesti jälkimmäistä, vaikka ensimmäistä pohjimmiltaan kaipaisikin. Että tämmöistä tämä sitten on.. Ehkä joskus on vielä tarpeeksi heikko.. Toivottavasti..