sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyttä vai ei



Tänään ei ole oikein kunnolla ollut itsenäisyyspäiväfiilis, sellaista kivaa iloa ja kiitollisuutta Suomesta siis. Enemmän kokee hengessä surua kuin iloa tällä hetkellä Suomen tilasta. Viime vuonna taisi olla jo sama juttu. Molempina vuosina juuri ennen itsenäisyyspäivää on eduskunnassa ollut tärkeät äänestykset, joiden lopputulos on ollut vakava. Vuosi sitten marraskuun lopussa hyväksyttiin sukupuolineutraali avioliittolaki ja nyt pari päivää sitten, 4.12. äänestettiin hoitohenkilökunnan oikeudesta kieltäytyä tekemästä abortteja. Eduskunta tyrmäsi äänin 136-33 mahdollisuuden kieltäytyä abortin tekoon osallistumisen omantunnon syistä. Tulos on erittäin surullinen eikä piristä millään lailla muutenkin niin ankean sään itsenäisyyspäivää.

Netistä etsin lukuja siitä, että Suomen talvi- ja jatkosodissa on kaatunut noin 95 000 henkeä ja siviilejä kuollut 2000. Tämä on 2,62 % vuoden 1939 väkiluvusta ja on ollut valtava ja muistettava asia Suomelle, perheille ja koko yhteiskunnalle sukupolvesta toiseen.  Lukuna sodissa kaatuneiden määrä kuitenkin kalpenee kovasti, kun sitä verrata itsenäisyyden jälkeen abortoitujen lasten lukumäärään. Vuosittain abortoidaan noin 10 000 pienen ihmisen alkua. Näistä vuonna 2014 92 %:ssa syy on ollut sosiaalinen eli ei mitenkään kenenkään terveyteen liittyvä syy. Eniten abortteja on tehty vuonna 1973 – yli 23 000. Ainakin noin 500 000 lasta Suomen itsenäisyyden aikana on kohdannut yhteiskunnan hyväksymän kuoleman. Maamme väestörakenne olisi aika erilainen jos meitä olisi 500 000 enemmän ja ilmapiiri hyvin toisenlainen, jos tulevia äitejä ja isiä kaikin mahdollisin keinoin tuettaisiin, kannustettaisiin, autettaisiin ja opetettaisiin iloitsemaan lapsesta. Adoptiovanhempia varmasti löytyisi myös hyvin helposti. Abortin kohteeksi joutuminen on mitä ilmeisimmin yleisin kuolinsyy Suomessa ja olisi vähintäänkin tarpeellista lisätä tämä luku kuolinsyytaulukoihin. Hoitohenkilökunnan omantunnonvapaus olisi ollut hyvä ja pienenpieni askel eteenpäin muistuttamassa siitä, että aborttien radikaali vähentäminen eikä niiden automaattinen hyväksyminen tulisi olla koko yhteiskunnan vahva pyrkimys. 

Tällaisia mietteitä tänä itsenäisyyspäivänä kaiken muun ohessa. Näistä teemoista lähtien on ehkä vähän hankala lähteä tässä kirjoituksessa nyt sitten siirtymään oman elämän aiheisiin mutta koitetaan. Aasinsillat abortista omaan arkeen eivät oikein taida onnistua, joten jätetään sillat väliin.

Edellisen kirjoituksen jälkeen on toki ollut taas monenlaista mietettä. Ja mietteiden lisäksi tapahtumiakin, kun viikko sitten viikonloppuna juhlittiin isäni 80-vuotisjuhlia. Olen kyllä kiitollinen siitä, että molemmat vanhempani on nyt 80-vuotiaita ja edelleen suht hyvässä kunnossa, ei esim. muistisairauksia. Nuorempana pelkäsin kovin, että menetän heidän liian varhain. Olen sitä täällä aiemminkin kertonut, kuinka äitini 41-vuotiaana minut ja siskoni 43-vuotiaana saadessaan, on niin puhunut siitä kuinka vanha hän on ollut. Ehkä siitä ja jostain muistakin jutuista on sitten vähän liian nuoresta tullut murhe liian varhain vanhempiensa menettämisestä. Kuitenkin Jumala on nähnyt asiat toisin, eikä siinä sitten ikinä mitään ”liian vanhana tai myöhään” juttua ole oikeasti ollutkaan. Oikeaan ja hyvään aikaan kaikki on tapahtunut, jos sen niin vain itse voi ajatella.

Kovasti aina toivoin kuitenkin että itse olisin voinut saada perheen aiemmin kuin omat vanhempani.. Että olisi voinut olla jotenkin ”parempi”. Se ”vanhana naimisiin ja lapsia”, mistä he ovat puhuneet jotenkin hävettävänä asiana, on nyt sitten kuitenkin oikeastaan enää tavallaan ainoa toivoni tässä asiassa. Että lähellä on esimerkki siitä, että ensimmäisen parisuhteen ja perheen perustaminen 40+ -ikäisenä on kuitenkin vielä mahdollista. Oikeastaan he ovat olleetkin silloin ihan vain pioneereja, kun ensimmäisen lapsen saamisen ikä on selvästi noussut 70-luvun päivistä.

Oikeastaan tosi paljon haluaisin vain eroon vertailusta. Se tuo niin paljon turhaa taakkaa mieleen. Jos en vertailisi elämääni omanikäisiin tuttuihin, niin sinkkuus ja lapsettomuus ei aiheuttaisi läheskään niin suurta ongelmaa. Jos voisin olla vertailematta, voisin olla paljon onnellisempi ja tyytyväisempi nykytilanteeseen. Voisin paljon helpommin uskoa sen, että se miten oma elämäni on mennyt tähän asti, on ollut minulle parasta ja sopivaa, enkä ole jäänyt paitsi mistään valtavan tärkeästä, vaan että tämä reitti on ollut minulle sopiva. Joskus voin ajatella niin, mutta heti kun ajattelen toisia perheineen, niin kyllähän se hyvin hämmentävää on. Ja sitten taas koitan tsempata ja olla ajattelematta niitä toisia. 

Suurin osa puolison ja perheen kaipuustani on vuosien varrella ollut sitä, kun muillakin on ja paljon pienempi osa sitä, että itse todella olisi näitä asioita kaivannut. Rehellisimmilläni olen varmaankin rukoillessa ja totuus on, että tosi vähän ole rukoillut puolisoa vuosien varrella. Paljon enemmän olen rukoillut sitä, että voisin jotenkin tulla sellaiseksi, että rikkinäisyyksiä voisi parantua ja että voisin edes olla valmis parisuhteeseen. Todella paljon haluaisin tosiaan nyt tästä vertailusta vapautua. Ettei aina ensimmäisenä häpeäisi ja toivoisi voivansa vaipua maan alle, kun marketissa törmäilee vanhoihin luokkakavereihin lapsineen tai lapsijuttuineen.

Tässä ihan lähiaikoina törmäsin marketissa kouluajoilta tuttuun henkilöön. En ole ollut hänen kanssaan tekemisissä noin 20 vuoteen. Tämä kohtaaminen oli erilainen. Hänen elämäntilanteensa oli jotenkin kovin samantyyppinen kuin minun.  Hän, 37 v., ei perhettä, ei oikein selkeää suuntaan työelämästä tai suunnasta ylipäänsä, jossain määrin masennusta jne. Hyvin avoimesti kerrottiin näitä juttuja sitten ulkona parkkipaikalla pimeässä, sateessa ja tuulen piiskatessa. Minun tuli kuitenkin hyvä mieli. Ei niinkään siitä, että joku toinenkin on samoissa vaikeuksissa, vaan siitä että näin hänet hyvin kauniina ja hauskana persoonana ja elämänsä täynnä mahdollisuuksia. Luulen, että hän ei itse ollenkaan nähnyt itseään ja tilannettaan niin. Mutta minä näin niin. Ja siitä tuli yllättävän hyvä mieli. Josko sittenkin itsessäkin kuitenkin olisi niitä hyviäkin juttuja niin kuin tässä kouluaikojen tutussa? Jos sittenkin persoonassani voisi olla jotain ihan kivaa ja hauskaa? Ettei kysymys olekaan niin siitä, ettei ihan kivaa persoonaa ole olemassa, vaan ettei sitä vain näe? Josko sittenkin jotkut uudet mahdollisuudet odottavat  kuitenkin vain ihan oven takana?

Jos tätä itsenäisyyspäivää muistaisi nyt sitten vertailusta vapaana päivänä. Luottamista Jumalaan, turvautumista Häneen, katsetta Häneen eikä vertailujen hakemista toisista. Sitä samaa toivon ja rukoilen Suomellekin. Todellista itsenäisyyttä, ei muiden maiden perässä juoksemista eikä niistä turvan hakemista, vaan rohkeutta erilaisuuteen ja luottamista Herraan, Israelin Jumalaan.

”Tutkikoon kukin omat tekonsa. Silloin hänellä on kerskumista vain siitä, mitä hän itse on, vertaamatta itseään toisiin, sillä jokaisen on kannettava oma taakkansa.” (Gal. 6:4-5)

”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattavat iankaikkiset käsivarret. Hän karkoitti viholliset sinun tieltäsi, hän sanoi: 'Hävitä!'” (5. Moos. 33:27)