lauantai 23. marraskuuta 2019

Myrskyluodolla

Pieni ja hauras olotila. Tämä syksy on ollut hyvin erikoinen. Niin erikoinen, etten voi juuri nyt edes kertoa miten erikoinen. Sydämen myllerryksiä joka suuntaan ja unettomia öitä. Ulkoisesti täysin vakaata ja perusarkea, mutta sisältä kaikkea muuta.

Monet myrskyssä olemisen vertaukset ovat tulleet läheisiksi näinä aikoina. Kuinka sittenkin voi luottavaisesti olla Jeesuksessa turvakalliolla, vaikka ympärillä vellovat niin kovat aallot. Tai opetuslasten tavoin veneessä myrskyävällä merellä pelätenkin, kun Jeesus vain nukkuu. Ja siltikin on Hänen kanssaan samassa veneessä, Hänen joka voi kävellä vedenkin päällä. Hänen, jonka sana tyynnyttää kaikki myrskyt.

Vaikka välillä tuntuu kauhealta, välillä aivan innostavaltakin. Katselee vain myrskyn vellontaa ja tietää, ettei itse voi sille yhtään mitään. Saa vain uskoa, että se, mikä on Jumalasta pysyy, ja muu saakin mennä. Myrskyn mukana lentävät kaikki rakennelmat, mitkä ei ole Jumalan Sanalle rakennettu. Onhan se raskasta välillä katsoa, kun vahvoiksikin kuvitellut rakenteet irtoavat ja lentävät tuulen mukana. Ja kuitenkin näkee, että ne lentävät siksi, ettei niissä ollut Sanan perustusta. ”Jokainen istutus, jota minun taivaallinen Isäni ei ole istuttanut, on juurineen revittävä pois.” (Matt. 15:13)

Ihminen haluaisi tietää jo etukäteen, miten tilanteet päättyvät, mitä on myrskyn jälkeen jäljellä. Kuka on vierellä, kuka on poissa. Sydän kiinnittyy sinne ja tänne ja se on vähän pelottavaa. Haluaisi olla kiinnittyneenä siihen mikä on pysyvää ja joskus on lähes mahdotonta tietää mikä sitä on. Paitsi Jeesus.

Olen rukoillut että saisi irrottaa kaikesta yrityksistä kontrolloida tilanteita. Että saisin olla vain pieni ja katsella mitä Isä tekee. Etten sanoisi Hänelle: ei noin saa tehdä. Jos Jeesus ajoi ruoskalla rahanvaihtajat temppelistä, saa Hän tehdä muutakin, mikä äkkiseltään kuulostaa rajulta. Ja on sitten kuitenkin ikuisuusparhaaksi itse kullekin.

Yksi uusi konkreettinen juttu syksyyn on sopinut. Viime viikonloppuna olin kansalaisopisto kehruukurssilla. Siis opettelimme käyttämään rukkia. Ja sehän olikin yllättävän innostavaa. Olin hetkittäin ihan lentoon lähdössä, kun siinä oli jotakin kovin hienoa. Olihan se myös hyvin vaikeaa ja lanka oli todella epätasaista. Mutta lampaanvillasta tuli kuitenkin lankaa. Oo! Maatilan ulkorakennusten vinteiltä löytyy kaikenlaista, mm. muutamia rukkeja. Olen nyt ottanut pari rukkia mökille ja ne ovat siellä nyt kuivumassa ja sopeutumassa pikkuhiljaa sisälämpötilaan. Tavoitteena olisi katsoa, voisiko niistä edes jommastakummasta tulla vielä käyttökelpoinen versio.

Lankaa tehdessä oli mielessä myös Saarnaajan kirjan ”Kolmisäikeinen lanka ei helposti katkea.” (Saarn. 4:12) Tätä on usein pidetty avioliiton vertauskuvana tai jonkun muun sellaisen yhteyden vertauskuvana, jossa Jeesus saa olla se kolmas säie. Lankaa tehdessä näin aloittelijan säikeistä tulikin helposti sellaisia, että säikeissä oli aina vähän paksumpia kohtia ja välillä hyvin ohuita, sellaisia että luuli, että nyt säie todella katkeaa. Joskus se katkesikin. Mutta yhteenpunottuina kaksisäikeinenkin oli jo kestävämpi, kun heikot kohdat eivät osuneen aivan samaan kohtaan. Ja ajatuksena vielä että siihen olisi punottu kestävä kolmas säie, niin tulihan siitäkin jotenkin turvallinen olo.

Yhtään en tiedä kauanko tämä myrsky kestää, juuri nyt ei tyventä näy. Mutta silti pystyy ylistämään Jumalaa ja kiittämään Hänen teoistaan ja Hänen järjestyksestään. Siitä Kalliosta, joka on kestävä jalkojen alla. Iloitsemaan Jumalassa, vaikka välillä pärskähtää aaltoja kasvoille ja joskus pelkää, että kaatuukin. Niin silti ihmeellisesti tämä Kallio kestää ja on myrskyä vahvempi.

Hän sanoi heille: ”Miksi olette peloissanne, te vähäuskoiset?” Sitten hän nousi ja nuhteli tuulia ja merta, ja tuli aivan tyven.” (Matt. 8:26)