sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Kirjoja ja kitinää

Aika syvissä vesissä taas menty ajoittain.  Reilu pari viikkoa sitten alkanut flunssa jotenkin käpersi entisestään sisäänpäin. Ei ole voinut liikkua sitäkään vähää mitä normaalisti. Perjantaina olin lääkärissä näyttämässä korvaani, joka on ollut vähän lukossa koko kaksi viikkoa. Jotakin lievää tulehdusta näkyi, muttei kuulemma tarvitse antibiootteja. Olen yskinyt, lukenut kirjoja ja ollut vähän masentunut aina välillä. Ja sitten arpajaisissa voitin moottorisahan, mikä oli ihan hauskaa, vaikka en yhtään harrastakaan moottorisahailua.

Viime viikonloppuna eräässä tilaisuudessa olleelta kirjanmyyntipöydältä ostin intialaisen Vishal Mangalwadin Raamatun vaikutusta läntiseen maailmaan käsittelevän teoksen ”Kirja, joka muutti maailmasi” (2017). Samalla kirjapöydällä näin myös Mia Puolimatkan kirjan ”Narsismi vanhemmuudessa” (2017), jota en siinä ostanut, mutta joka jäi kuitenkin niin mieleen, että lainasin sen kirjastosta ja olen ollut siihen uppoutuneena siinä määrin että Mangalwadin opus on jäänyt aloituksen jälkeen odottamaan parempaa aikaa.

Puolimatkan kirja ”Narsismi vanhemmuudessa” osuu ytimiin. Kirjassa narsismilla tarkoitetaan jokaisessa ihmisessä luontaisesti syntiinlankeemuksen seurauksena vaikuttavaa itsekkyyttä. Tämän lähtökohdan ansioista aihepiiriä pystyy tarkastelemaan ilman, että päätyy suureen vaaraan leimata joku henkilö erityiseksi narsistiksi ja samalla nostaa itsensä paremmuuden jalustalle. Syntiinlankeemuksen seurauksena narsismia ilmenee jokaisessa, mutta kirjan tarkastelun kohteena on itsekkyys erityisesti kasvatuksessa ja sen ylisukupolviset vaikutukset. Kirjoittaja itse kertoo kirjan syntyneen tarpeesta kuvata hyvän ihmisen syndrooma ylisukupolvisena kirouksena. Puolimatka on tutkinut aihetta myös väitöskirjassaan ”Kasvatuksellinen realiteettiperiaate – Välitätkö auktoriteettia vai väärää syyllisyyttä?” (2004), joten uusimmassa kirjassakin on jossain määrin tieteellinen ote ja runsas lähdeviitteiden käyttö. Perustana on kuitenkin selkeä Raamatun ihmiskuva ja Jeesus vastauksena syntiinlankeemuksen ongelmiin.

”Hyvän ihmisen syndrooma” on hyvä termi hyvin yleiselle asialle. Tarpeelle esittää parempaa kuin on ja pitää siitä kaavusta epätoivoisen lujasti kiinni. Ja tarpeelle ampua alas jokainen (vaikka oma lapsi), kuka voisi horjuttaa sitä mahdollisuutta, ettei olisikaan hyvä ihminen, jolla on jalot päämäärät. Puolimatkan mukaan ”Syntiinlangenneiden vanhempien rakkaus on parhaimmillaankin epätäydellistä ja itsekästä. Pahimman muodon rakkaus saa silti, kun ihminen torjuu Jumalan tietoisuudestaan eikä tiedosta piilotajunnassaan vaikuttavia pahuuden pyrkimyksiä ja luulee olevansa hyvä ihminen.”

Kirja haastaa lukijansa totuuden äärelle ja Jeesuksen ristin luo. Sekä itsekkyytensä ja kontrollointinsa hyvän yrittämiseen verhoavat vanhemmat että kapinointiin, halveksuntaan ja itsensä parempana pitämiseen taipuvat jälkeläiset.

Myönnän, että olen koen myös epätoivoisuutta näiden asioiden äärellä, ja masennuksen suo meinaa upottaa. Maatila tuo kuvioon sellaisen haasteen, siteen ja vyyhdin mitä mikään lukemani kirja ei ota huomioon. Mitä tehdä kun vahvojen ihmisten kasvattama pieni ihminen on niin hukassa, ettei hänen omasta tahdostaan ota kukaan selvää, ei edes hän itse? Mitä tehdä kun rakkaudenkaipuu on paljon suurempi kuin ammatillinen kiinnostus? Kun vastuu tuntuu murskaavalta? Kun omat toiveet tuntuvat vääriltä ja syntisiltä? Jne.

Olen aika järkyttynyt siitä, että olen 6,5 vuotta nyt asunut tässä kerrostalossa ja omassa elämässäni ei ole tänä aikana tapahtunut mitään konkreettista elämän suunnan selkeytymistä. Luulin palkkatyöt lopetettuani, että tässä hetken saisin levätä burnoutit pois ja sitten alkaisi joku uusi vaihe. Mutta näin ovat vuodet vierineet eikä sitä uutta vaihetta sitten ole tullutkaan eikä minulle oikein edes sitä oloa, että olisin valmis siihen uuteen vaiheeseen. Nykyinen tilanne on ollut tarpeeksi kuluttava ihan itsessäänkin eikä siitä ole voimia riittänyt mihinkään uuteen.

Mutta näillä mennään. Olinhan aikanaan hyvin epätoivoinen edellisessä työpaikassanikin ja siinä elämäntilanteessa ja ajattelin, etten koskaan pääse siitä ulos. Ja tulihan se tunnelinpää sitten kuitenkin lopulta vastaan. Olenhan nyt kuitenkin paljon vähemmän masentunut ja ahdistunut kuin silloin, kun en enää jaksanut mitään. Nyt olen ehkä enemmänkin turhautunut, kun tavallaan haluaisi tehdä jotain, eikä kuitenkaan pysty.

Vaan ei silti, voihan kyseessä olla aina välillä vain halu paeta asioita. Sellaisia, jotka Jumala haluaisi kuitenkin, että tulisi kohdatuksi. Ja Hänellä tuota aikaa tuntuu riittävän. Hautoa ja hautoa. Uskotaan, että Hän tietää mitä tekee, vaikka minulla ei ole hajuakaan.


Sillä minä tunnen ajatukseni, joita minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra. Ne ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia – minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.” (Jer. 29:11)