sunnuntai 4. elokuuta 2019

Rauhaa

”Sille, jonka mieli on vakaa, sinä takaat rauhan, rauhan, sillä hän turvaa sinuun.” (Jes. 26:3)

Kesä on mennyt ulkoisesti melko tavallisissa merkeissä. Mutta sisäisesti on ollut välillä ihan myrskyisääkin. En jaksa lakata ihmettelemästä Jumalan pitkäjänteisyyttä näissä sisäisissä prosesseissa. Hän mahdollistaa ne tällä ulkoisesti melko tylsällä ja tasaisella arkielämällä. En pystyisi ajattelemaan näitä asioita, mitä olen palkkatyön päättymisen jälkeen saanut prosessoida, jos tässä samalla pyörisi paljon muuta. Ajatusmaailman kapasiteetti on kuitenkin niin rajallinen ja helposti täyttyvä. On suurta armoa, että saa heittää pois syvällä olevaa painolastia pikkuhiljaa, koska se on jotenkin niin lujassa kiinni, että tuskin stressitilanteessa olisi kykyjä niitä irrottaa. Tässä tarvitaan rauhaa. Tässä niin kuin kaikessa muussakin elämässä.

Eräät tutut kertoivat lukeneensa Tarja Vilppolan kirjaa ”Läsnäolossa” (2017). Lainasin sen kirjastosta ja olen lukenut nyt kolmasosan. Kokonaisuudesta en siis osaa vielä sanoa, mutta jotakin hyvin koskettavaa tuossa on ollut. Alun teemoina ovat kulkeneet vahvasti rauha kaiken hyvän perustana. Läheisyys, hermosto, kehollisuus, turvallisuus, Jumalan kuva – näitä teemoja kirjoittaja kuvailee hyvin asiantuntevalla, kauniilla ja herkällä tavalla. Kirjan äärellä saan helposti kiinni omasta tietynlaisesta jatkuvasta jännitystilasta ja sen mahdollisista syistä. On lohdullista ajatella, että turvallinen läheisyys ja läsnäolo voisi sitä vielä joskus helpottaa. Ja toki se, että itsekin saa edelleen etsiä asioita, jotka tuovat rauhaa.

Paavali käyttää kirjeissään usein termiä rauhan Jumala. Selvästi rauha on Jumalan olemuksen ytimessä ja Hänen päämääränsä. ”Sillä ei Jumala ole epäjärjestyksen, vaan rauhan Jumala” (1. Kor. 14:33). Rauha näyttäisi tulevan Jumalan järjestyksellä, Hänen sanoilleen kuuliaisena olemisella.

Tänä kesänä olen ollut ajoittain erityisen rauhaton ja välillä sitten taas aivan rauhallinen. Jumalalla on kyky nostaa esiin vaikeiden asioiden kautta menneisyyden vielä vaikeampia kipuja. Joita Hän sitten pääsee hoitamaan, kun ne esiin pulpahtavat. Olen ihmetellyt miksi olen niin kovasti reagoinut eräiden toisten vaikeaan tilanteeseen. Tuntenut ylisuurta syyllisyyttä, vaikka Herra on niin selvästi kertonut syyllisyyteni kantaneensa ja pelännyt kauhulla tilanteen seurauksia, vaikka olen sivullinen. Jotakin oivalluksia Jumala nyt sitten kuitenkin antoi tilanteesta ja sain otteen omista lapsuuden kivuistani, jotka tässäkin tilanteessa aktivoituivat. Oma vastuunkantajan ja yhteyden ylläpitäjän rooli siellä missä asia on oikeasti täysin toisten vastuulla eikä yhtään minun. Tilanne, johon oikeasti en pysty mitenkään vaikuttamaan, mutta jossa kuitenkin on jotenkin jähmettynyt ja lakannut olemasta oma itsensä, että rauha voisi kenties säilyä. Yhdenlainen yhteensuuntaan ja toisenlainen toiseensuuntaan. Ulkoinen rauha, minun sisäisen rauhani kustannuksella. Jos ei ole rajoja eikä osaa pitää rauhaa sisällään, sitä kaipaa niin kovasti ulkoapäin. Ja kai ne rajat lapsena vasta muodostuvat. Tai sitten jäävät vajaiksi. En oikein kestä ristiriitoja näin aikuisenakaan ja sehän on vähän ongelma elävässä elämässä. Ainakin haluaisin osata erottaa oman osuuteni ilman, ettei tarvitsisi tuntea vastuuta toisten riidoista. Jeesus tuo rauhan ja järjestyksen, en minä.

Mutta on ihana ajatella, että Jumala on rauhan Jumala, evankeliumi on rauhan evankeliumi ja ”rauhan Jumala on pian musertava saatanan teidän jalkojenne alle.” (Room. 16:20). Jumala lupaa rauhaa koko ihmisen kokonaisuudelle: ”Mutta itse rauhan Jumala pyhittäköön teidän kokonansa, ja säilyköön teidän henkenne, sielunne ja ruumiinne nuhteettomana meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen tulemukseen.” (1. Tess. 5:23). ”Mutta itse rauhan Herra antakoon teille rauhan, aina ja kaikella tavalla.” (1. Tess. 3:16). Ja kurituskin annetaan rauhan tavoite mielessä: ”Mikään kuritus ei tosin sillä kertaa näytä olevan iloksi, vaan murheeksi, mutta jälkeenpäin se antaa vanhurskauden rauhanhedelmän niille, jotka sen kautta ovat harjoitetut.” (Hepr. 12:11)

On kaunista ja helpottavaa, että Jumalan päämäärä on rauha ja saan luottaa, että hän siihen suuntaa vie kaikesta myrskystä huolimatta. ”Sillä Jumala on kutsunut teidän rauhaan.” (1. Kor. 7:15)