Kylvöaika on alkanut. Tänä vuonna 29.4., mikä on aikaisinta
meillä koskaan. (Viime vuonna alkoi 30.4., ettei nyt niin radikaalisti
aikaisemmin.) Aikainen aloitus tuntuu hyvältä ja sopii minulle. Ei ehdi
stressata niin paljon, kun homma onkin sitten yhtäkkiä jo hyvässä vauhdissa.
Korona-aika on tuonut tähänkin oman lisänsä, mikä itse asiassa helpottaa
kovasti siinä mitä yleensä olen stressannut. Nyt on helpompi olla vain
kiitollinen siitä, että ylipäänsä jotain tapahtuu eikä sitten niin paljon
ahdistua ”tyylipisteistä” tai niiden puutteesta.
Maatalousalojen toimijat lähettelivät aiemmin viestejä
kuinka tiloilla pitää varautua siihen, että moni olisi kylvöaikana sairaana.
Viranomaisetkin ennustelivat aikanaan epidemian huippua toukokuulle, ja silloin
tosiaan jännitti ajatus, jos ”kaikki” ovatkin sairaana juuri kylvöaikaan. Tämän
ajankohdan suhteen tilanne näyttää nyt paljon paremmalta. Omista melko pienistä
kylvöistä kolmasosa on jo tehty ja kaikki toimijat ovat olleet ainakin koronan
suhteen terveitä. Muut perinteiset kylvöaikasählingit ja -ahdistukset tuntuvat
sitten pienemmiltä tässä kontektissa. 73-vuotias kylvöajaksi töihin tullut
työntekijämme viettää lounastuntinsa mökissä omissa oloissaan ja siinä ne
suurimmat muutokset edellisiin vuosiin taitaa ollakin. 84-vuotias isäni oli
jossain vaiheessa sitä mieltä, että hän ei taida enää jaksaa pellolle mennä.
Joku virtapiikki on kuitenkin taas iskenyt ja traktorissa hänet on kuitenkin nähty.
Itse olen traktoria ajanut toistaiseksi vain 100 metriä eli hyvin menee.
On siis kiitollinen olo omasta ja ylipäätään
maanviljelijöiden puolesta, että kevään viljelytyöt sujuvat ilman jotain
kauheaa tautiaaltoa tähän aikaan. Oma näköalani maatalouteen on ollut vilja- ja
kotieläintilapainotteinen enkä taida tuntea henkilökohtaisesti ketään, jolla
olisi ulkomaista kausityövoimaa työntekijöinä ja nyt ongelma sen puutteen
takia. Vilja- ja kotieläintilat kun toimivat yleensä oman perheen voimin tai
hyvin pienellä palkatulla väellä. Itsellekin on ollut nyt uutisia seuratessa
yllätys, että puutarhapuolella kausityövoimaa ulkomailta on tullut aiemmin
niinkin paljon kuin 16000 henkeä.
Taloudelliset myllerrykset ovat valtaisia, enkä kuvittele,
ettei vaikutuksia maatalouteenkin tulisi jossain vaiheessa esimerkiksi
EU-tukien muutosten myötä. Muutospaineet ovat olleet isot niihin jo tätä
ennenkin, saatikka nyt, kun valtiot velkaantuvat hurjasti entisestään. Mutta
päivä kerrallaan otetaan vastaan mitä tulee ja nähtäväksi jää, millaiseen
aikaan olemme matkaamassa. Maan kanssa toimimisessa on kuitenkin aina jonkun ”ikiaikaisen”
äärellä. ”Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylvö eikä leikkuu, ei kylmä
eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö.” (1. Moos. 8:22) Siemenen
itäminen ja kasvaminen on jokavuotinen ihme, jota jokainen sormensa tai
kylvökoneensa multaan laittava saa ihmetellä. Siinä hetkeksi maailman muutokset
unohtuvat, kun siemen itää samoin kuin tuhansia vuosia aikaisemmin. ”Iisak
kylvi siinä maassa” (1. Moos 26:12) eli samat puuhat 4000 vuotta sitten.
Siemeniä ei voi kukaan missään tehtaassa tuottaa, vaan aina ollaan Jumalan luomien
geenien varassa, jotka jalostuksella ovat saaneetkin muodoikseen erilaisia
lajikkeita. Iisakin kylvösiemen elää leivissämme edelleen.
Raamattua parjataan vanhentuneeksi, mutta sen on kaikkea
muuta. Se on kestävää ja yhtä tuoretta ravintoa tänään ihmiselle, kuin olivat
Iisakin vastapaistetut leivät 4000 vuotta sitten. En ole tainnut koskaan kuulla
kenenkään sanovan syömistä vanhanaikaiseksi asiaksi, vaikka sitä samaa on
harrastettu jo tuhansia vuosia. Jumalan Sanan ikiaikainen tuoreus on
samanlaista ja yhtä välttämätöntä Elämälle Jumalan yhteydessä.
Siunattuja kevätpäiviä!
Vähemmän ikiaikaista rakeistettua kanankakkaa.