lauantai 9. kesäkuuta 2012

Ei-kenenkään-maalla


Siivoilin tässä omaa asuntoa. Se on ihan kivaa, kun asunto on sopivan kokoinen voimilleni. Jaksan hyvin imuroida 45 neliötä ja muutenkin pystyn pitämään tämän siinä siisteydessä kuin itselle tuntuu hyvältä. Vaatteita ja kirjoja kyllä usein kasautuu epämääräisiin läjiin, mutta halutessaan saa ne järjestykseenkin. Tämä tuntuu juuri sopivalta asunnon koolta tässä elämäntilanteessa. En kaipaa yhtään enempää neliötä. Tässä voimat riittävät eikä tarvitse ahdistua kaaoksesta.

Aivan toinen juttu on sitten maatilan puolella. Voi apua sentään. Lääniä riittää eikä ole alkuunkaan tarpeeksi resursseja pihan, rakennusten ja päärakennuksenkin hoitoon. Koko alkulähtötilanne jo itsessään vaikuttaa kaikessa hoitamattomuudessaan niin toivottomalta, ettei ole virtaa aloittaakaan mitään. Ruohot ja pöheiköt kasvavat joka puolella, maalit rapistuvat, rakennukset retkahtelevat. En pysty katsomaan sitä asiaa edes kunnolla päin, yritän olla vain ajattelematta. Mikä ei tietenkään auta tilannetta vaan päinvastoin. Se on aivan liikaa minulle ja muillekin. Tekijöitä tarvittaisiin niin paljon enemmän. Mutta nyt vaan mennään näin.

Olisi niin hyvä, kun tietäisi rajansa ja voisi puolustaa niitä terveellä tavalla. Olen jotenkin aina tuntenut itseni kovin huonosti. Pitkään on ollut tunne, että pitäisi pystyä kaikkeen ja pitäisi miellyttää kaikkia. Lopputulos tällaisesta ajattelusta on, ettei pysty kunnolla keskittymään mihinkään tekemiseen ja kaikki ihmissuhteet jäävät pinnallisiksi, kun ei ole aito oma itsensä rajoitteineen päivineen. Hitaasti olen yrittänyt havainnoida niitä hiljaisia viestejä siitä, millainen aidosti olen. Mitä tykkään tehdä ja mitä mieltä olen mistäkin asiasta. Onhan se tavallaan vähän kuin löytöretkellä olemista. Mitä täältä kaaoksesta löytyy, jos laittaa turhaa pois.

Ihmisen terveet rajat voivat olla niin tallattuja, ettei niitä tunnista itsekään muuta kuin siitä että joku on vialla kun on vaikea olla ihmisten kanssa. Toisen tahdon voi kyllä nujertaa ja erityisesti lapsella ei ole mitään mahdollisuutta päästä pois tällaisesta kohtelusta, jos se on perheen normaalia elämää vuodesta toiseen. Silloin sellaiseen ajatteluun vain kasvaa ja siitä tulee laajempikin käsitysmalli: minun mielipiteilläni, ajatuksillani tai tahtomisillani ei ole kellekään ihmiselle mitään väliä. Rajojen puolustamisesta eli omasta itsestä kertomisesta voi tulla suorastaan aivan kuin synti omassa mielessä, jos siihen sellaisella tavalla on reagoitu. Asiat voivat todella vääristyä.

Aikuisena sitten kuitenkin pitäisi voida kertoa itsestään, että voisi tutustua muihinkin ihmisiin eikä joutuisi jatkuvaan orjuuteen toisten ihmisten mielipiteiden vuoksi. Siinäpä sitä harjoiteltavaa sitten riittääkin. Koska tervettä puolustamista ei ole oppinut, joskus tulee tilanteita, että ampuu tykillä kärpästä. Toisessa tilanteessa taas päästää tallustelijat omalle maalleen ihan huomaamatta ja taas saa ihmetellä pahaa oloa.

Pari viikkoa sitten minulla oli eräs vieras pari päivää. Hän oli uskonveli joka tuli auttamaan joissakin jutuissa ja se oli tosi hienoa, että hän näin oli ja tuli ja iloisin mielin oli auttamassa käytännön asioissa. Toisaalta minulla oli oikein kivaa ja sitten olin kuitenkin vierailun jälkeen aivan poikki ja ehdin jo lyhyestä ajasta huolimatta toivoa hänen lähtöään. Ja vain siksi, että jotenkaan en osannut olla oma itseni ja väsyin niin pian. Yritin olla itsekin aktiivinen niinä päivinä, kun tämä ihminen oli täällä enkä osannut olla rennosti ja ottaa tarvittavaa yksityisyyttä. Tämmöinen käytös on harmillista, kun toisaalta haluaisi olla ihmisten seurassa paljon ja nauttia yhteydestä ja sitten kuitenkin siinä tulee niin usein yliajettu ja väsynyt tuntu. On tylsää, että osaa pitää rajansa vain tietynlaisella eristäytymisellä – yksinäisyydessä ei ajeta yli, mutta silloin ei saa kokea yhteyttäkään. 

Kunpa vain uskaltaisi olla julkisestikin se juuri niin vaikeakin minä, kuin mitä oikeasti on. Itse on tottunut enemmän siihen, että ottaa vain iskut vastaan sanomatta mitään ja sitten menee yksinäisyyteen nuolemaan haavojaan tullakseen sieltä sitten arkana pois ja toivoen ettei vastaavaa tapahtuisi ja kuitenkin peläten että se tapahtuu. 

Koen kuitenkin että monella lailla Jumala auttaa tässäkin asiassa eteenpäin.  Raamatunlauseen  totuus on tekevä teidät vapaiksi” (Joh. 8:32) kuulen kehottavan myös aitona omana itsenä olemiseen. ”Kaikella täydellisellä on rajansa” (Ps. 119:96) muistuttaa hyvin rajoista. Jeesus sanoo: ”olkoon teidän puheenne: 'On, on', tahi: 'ei, ei'. Mitä siihen lisätään, se on pahasta.” (Matt. 5:37) Ei-sanakin saa siis hyvin kuulua sanavarastoon. Eikä pidä selitellä ympäripyöreitä sinne ja tänne.  Kovin ihana on myös: ”Te olette kalliisti ostetut; älkää olko ihmisten orjia.” (1. Kor. 7:23)

Jotenkin vain Jumalan käsiin itsensä tässäkin sitten jättää, että oma tahdonvoima saisi vielä vahvistua ja selkiytyä. Että tuntemuksensa uskaltaisi tunnistaa ja tunnustaa. Rakkaus kunnioittaa ja arvostaa rajoja eikä tunkeudu toisen tontille väkisin. Siksi Jeesuskaan ei pakota ketään uskomaan itseensä, vaikka hän on itse totuus. Rakkaus ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Totuuden valo näyttää asioita. Pikkuhiljaa.