sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Minun stoori



Olin tänään sadonkorjuun kiitosjuhlassa. Se oli ”omalla kylällä”. Vaikka asun nyt paikkakunnan keskustaajamassa, ”oma kylä” tuppaa edelleen olemaan tuo kylä, jossa maatila sijaitsee ja jossa niin paljon on kuitenkin aikaa viettänyt, lapsuuden ja nuoruuden ja paljon sen jälkeen. Kylä ei ole mitenkään rappioituva takahikiä, vaan uutta väkeä muuttaa, on aktiivista kyläyhdistystä ja kyläkoulu on saanut tunnustuksen Suomen parhaaksi kyläkouluksi. Itse en ole tähän mennessä mitenkään aktiivisesti kantanut korttani kekoon kylän puolesta, mutta toisaalta en sitten siellä taas ole aikuisena kunnolla asunutkaan. Sen jälkeen kun 19-vuotiaana on muuttanut pois, en ole ollut kunnolla sitoutunut millään paikkakunnalla asumiseen. Nyt ensi kertaa putkeen 1,5 vuotta samalla paikkakunnalla asumisen myötä on tullut tämmöisiä oman paikkakunnan parhaaksi toimimiseen liittyviä ajatuksiakin. (Ei kyllä vielä niin paljon, että olisin lähtenyt kuntavaaliehdokkaaksi, kyseltiin kyllä.)

Huomaan ajatusmaailmani todella muuttuneen, kun yksi asia minkä takia menin tuonne sadonkorjuutilaisuuteen oli se, että siellä oli esiintymässä oppilaita kyläkoulusta. Lasten esitykset eivät ole aiemmin olleet minulle mikään erityinen vetonaula – todellakaan. Nyt minusta oli kivaa katsella ja kuunnella lapsia. Lapsien perässä tilaisuudessa oli sitten heidän vanhempiaankin. Joissa sitten oli minun kouluaikaisia tuttujani. Jotkut ovat palanneet takaisin lapsuuden kotiseudulleen, jotkut eivät ole täältä koskaan naapurikuntia kauemmaksi lähteneetkään. 

Kyllähän siinä sitten hyvin kehno olo tulee, kun niin monilla oman ikäisilläni ja nuoremmilla on perheet ja kouluikäisiäkin lapsia. On tyhjä olo, että mihinkähän nämä minun vuoteni tässä sitten ovat kuluneet. Onhan sitä itsekin kaivannut puolisoa ainakin siitä 19-vuotiaasta saakka kun on kotoa pois muuttanut. Ja tulee epäonnistunut ja itsesäälinen olo, että on sitten tyhjin käsin palannut reissuiltaan takaisin kotiseudulleen. Totta kai sitä ajatteli, että opiskelemaan lähteminen toisi mukanaan myös puolisonkin. Mutta se ei sitten mennyt niin.

En ole koskaan tiennyt mitä haluaisin. Olen vain rukoillut Jumalan johdatusta ja ollut itse tavallaan ihan ulalla koko ajan siitä, mitä itse haluaisin. Jumalan valtakunnan työ ulkomailla on aina ollut jotenkin vahvasti toiveena. Sitten kun on ajatellut että joskus kiertää ulkomailla Jeesuksen takia, niin ei ole siksikään osannut ajatella sitoutumista perhe-elämään. Mutta kumpikaan puoli ei ole sitten auennut. (Vaikka jotain matkoja on ollut, se on silti ollut jotenkin semmoista ”satunnaista” eikä tavallaan mitään selvää tehtävää.) Haluaisin molempia – sekä perhettä että ulkomailla oloa Jeesuksen tähden. Mutta en tiedä onko mahdollista että on ne molemmat. Ja sitten pelkää, ettei kunnolla tule kumpaakaan. Kummallekaan asialle ei oikein voi itse mitään – kaikki on Herran kädessä.

Katselen ala-asteen luokkakuvaa. Vaikka en ole aktiivisesti yhteydestä kehenkään noista kahdeksasta, jotka minun kanssa kuudennella luokalla olivat, olen siinä käsityksessä facebookin ja muiden lähteiden ansioista että kuusi heistä elää perhe-elämää ja kaksi on lisäkseni sinkkua. Ei haluaisi vertailla, mutta sitä vain tekee. Kun on jonkun kanssa ollut samalla luokalla 9-12 vuotta, on aikalailla selvää, että kiinnostaa myös ainakin jotkut pääkohdat, kuinka elämä on tuon ajan jälkeen kuljettanut. Minun on silti kovin vaikea esimerkiksi joskus kun kaupassa törmää johonkuhun kouluajalta tuttuun ja jonka kanssa ei ole ollut yhteyksissä muuten, alkaa puhua yhtään mitään. Häpeän omaa elämääni, koska minusta tuntuu, ettei minun elämässäni ole tapahtunut mitään. Kaikki jotenkin kilpistyy siihen, että kun ei ole miestä ja lapsia tai sitten edes sitä mielekästä elämäntehtävää. Olen pyöreä nolla. Vaikka olen kouluajan jälkeen suorittanut korkeakoulututkinnon, ollut töissä, mukana monenlaisissa hengellisissä jutuissa, matkustanut, asunut eri paikkakunnilla jne, silti jonkun vanhan koulukaverin nähdessä työntämässä rattaita minusta tuntuu, ettei minun elämässä ole tapahtunut yhtään mitään sellaista, mistä olisi mitään kerrottavaa. Luikahdan usein toiseen hyllyväliin, ettei tarvitse kohdata.

Mutta elämät sitten menevät erilailla. Haluaisin hyväksyä sen ja voida olla rauhassa tässäkin tilanteessa. Viime talvena eräs minua kolme vuotta vanhempi samalla kylällä asunut ja koulussakin samaan aikaan ollut henkilö kuoli sairaskohtaukseen. Hänen elämässään oli ollut alkoholiongelmia ja äitinsä kanssa asui työttömänä samassa pihapiirissä vuosikausia. Toivon että hän kuoli uskossa Jeesukseen, koska näin hänet joskus jossain tilaisuuksissa ja kuolinilmoituksessakin oli sen suuntaisesti mainittu. Elämä ei ollut menestys inhimillisesti, mutta jos hän uskoi Jeesukseen, lopputilinpäätös on kuitenkin pelkkää plussaa, hänellä oli aarre taivaassa.

En haluaisi vertailla. Jokaisella on niin oma tarinansa. Mutta tietysti olisi hyvä oppia arvostamaan ja olemaan kiitollinen siitä omasta tarinastaan. Siitä tulee menestystarina, kun siitä oppii olemaan kiitollinen. Se on minun tarinani, ei kenenkään muun. Ja tietysti itse toivoo että siinä omassa tarinassa olisi myös se Jumalan vaikuttama juonenkulku.

Minun tarinassani kahden viikon päässä on meno Israeliin. Sitä juttua ei ole kaikkien ala-asteen koulukaverieni tarinassa. Se on minun tarinassani.