perjantai 19. lokakuuta 2012

Olipa kerran pikkuinen kana..

Vanhassa isossa maalaistalossa on mahdollista säilyttää nurkissa paljon vanhaa tavaraa ilman että tavarat tulevat joka päivä vastaan. Maatilalla onkin paljon kaikenlaista kertymää, ja välillä mietin kuinka ikinä se kaikki lajittelu ja poislaittaminen onkaan mahdollista - ajatus on liki toivoton. Eräs henkilö on erityisen säästämishaluinen ja sen takia moneen kohteeseen en voi vielä koskea, mutta yhden nurkan löysin, mistä saatoin aloittaa. Vintillä on yksi osasto, jossa on paljon lapsuudenaikaista tavaraani, sikin sokin.

Olen nyt parina päivänä käyttänyt joitain tunteja tämän alueen järjestelyn aloittamiseen. Laittanut rojua pois ja jättänyt sellaista mitä voisi ajatella jonkun lapsen vielä käyttävän. Tämä oman lapsuuden pikakelaus tavaroiden muodossa on ollut oikein terapeuttista. Minulla on ollut tässä joitakin vuosia päällimmäisenä jokseenkin kurja kuva lapsuudestani, mutta nyt erimoiset tavarat tuovatkin taas positiivisia muistoja esiin. Tutut satukirjat, askartelukirjat, kirjeenvaihtoystävien kirjeet, lelut, heppakuvat eri muodoissaan, matkaesitteet, kortit, sarjakuvakirjat jne tuntuvat nyt pyyhkivän yli monta ikävää asiaa. Tai jos ei pyyhkivän yli niin ainakin tuovat auringonsäteet takaisin taas tummaksi piirtyneeseen kuvaan – värejä tulee jälleen näkyviin. Oli sittenkin paljon hyvää. Oli vaikeita juttuja ja oli hyviä juttuja. Sittenkin elämää eikä sen kummempaa.

Lapsuudesta muistan kuitenkin mm. ajatuksen, etten koskaan halua tulla aikuiseksi, kun aikuisten elämä on kurjaa. Johtuuko sitten tästä vai mistä, mutta usein minusta onkin tuntunut että olen jäänyt jossain asioissa lapsen tasolle enkä ole kasvanut aikuisuuteen. Joskus olen tuntenut itseni jättimäiseksi lapseksi – negatiivisella tavalla. Jotenkin tuntui että aivan kuin tuossa lapsuudentavaroita pois laittaessa olisi saanut laittaa pois omaa lapsena olemistaankin. Ettei minun sitten kuitenkaan tarvitse jäädä lapseksi itse vaan voin antaa joidenkin toisten olla lapsia ja itse nauttia siitä toisella tavalla – aikuisuudesta käsin. Minun itseni ei enää tarvitse surra sitä, mistä jäin paitsi, vaan saan olla antamassa jotakin eteenpäin. Sisäisen lapseni ei enää tarvitse rääkyä ja olla kateellinen. On hyvä näin.

Minun on aina ollut hyvin vaikea olla lasten kanssa. Toisaalta olen ollut kiinnostunut lapsista ja toisaalta olen tuntenut itseni heidän seurassaan yleensä hyvin vaivautuneeksi. Tämä vaivautuneisuus on kyllä helpottanut paljon viime vuosina, mutta silti jotenkin tähänastista historiaani leimaa hankaluus olla rennosti lasten kanssa. He ovat niin pelottavia reaktioineen: voivat itkeä, nauraa ja huutaa eivätkä yhtään yritä hillitä itseään. He tahtovat ja vaativat ja ovat kaikin tavoin itsekkäitä ja raivostuttavan aitoja. Tai sitten ujoja eivätkä yhtään yritä keksiä smalltalkkia. Niin, mikäs se parempaa ja opettavaisempaa. Mutta itsellä pitää olla jotenkin sisäinen rauha ja ymmärrys, että ymmärtää lasten ajatusmaailmaa ja tunteiden ilmaisua. Jos oma tunteiden ilmaisu on aivan hukkateillä, silloin lapset ahdistavat. Tai näin minä olen itse kokenut. Onneksi suunta on kuitenkin ollut koko ajan parempaan.

Kun olin kerhossa ennen kouluikää, toiveammattini oli kerhonohjaaja. Ala-asteella toiveammattini oli luokanopettaja. Yläasteella opettajia kohdeltiin niin huonosti, etten enää halunnut olla opettaja. Silti luulen, että minussa kuitenkin voisi elää joku sisäinen opettaja edelleen. Ihmispelon takia se on vain hautautunut tosi syvälle tässä vuosien aikana. Ollessani 24–26 v. olin jonkun verran pyhäkouluopettajana. Samoina vuosina olin kolme kertaa 1-2 viikon matkoilla venäläisille lastenleireille, jossa kerroimme lapsille Jeesuksesta ja Raamatusta ja sitten oli myös terveyteen liittyviä tunteja (päihde- ja seksuaalikasvatusopetusta). Noiden vuosien jälkeen on joskus tuntunut aivan utopistiselta, että olen ollut jossain lapsiin liittyvässä mukana ja ihan pitänytkin siitä. Koin kyllä tuolloinkin, ettei tämä ihan täysillä ole minun juttu, ja sitten väsyinkin siihen, mutta kuitenkin olen ollut mukana. Tänään huomasin miettiväni, että kenties sittenkin voisin joskus taas ihan pystyä olemaan lastenkin kanssa. Että joku Raamatun asioiden opettaminen lapsille voisi sittenkin olla taas ihan hauskaa kun itsellä olisi parempi olo. Kukapa tietää, jos tämäkin puoli voisi vielä aueta paremmin joskus.  Mistä sen tietää mitä Anna-tädin Muna vai Kana – ”Kananhoitoa & Raamattua” -maatilapyhäkoulua tässä vielä aletaan kaipaamaan, kun ystäväpiiriinkin on tässä vauvoja ilmaantunut ja lisää on tulossa. Mutta juu, ei mennä asioiden edelle. On vain kiva huomata itsessään muutosta, taatusti Jumalan vaikuttamaa muutosta. Jeesus otti lapsia syliin ja tuntuu että hän on ottanut pelokkaan pikku-Annankin syliin. Siitä turvallisesta sylistä on hyvä ihmetellä kaikkea mitä ympärillä tapahtuu. 

”Sallikaa lasten tulla minun luokseni älkääkä estäkö heitä, sillä heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta. Totisesti minä sanon teille: ”joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niin kuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle.” Hän otti lapset syliinsä, pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä.” (Mark. 10: 14-16)

Tässä pari kuvia vintiltä: