sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Yksinäisyyden liejuissa



Pahinta on yksinäisyys. Ei yksin oleminen vaan yksinäisyyden tunne. Se tunne, joka voi yhtä hyvin olla silloinkin, kun on toisten ihmisten seurassa. Yhteydettömyyden tunne. Sitä kai se on. Yhteydettömyydessä tuntee itsensä yksinäiseksi.

Tämä yhteydettömyyden tunne on itsellä kauhean tuttu. Sitä on ollut läpi elämän ja nuoruudessa jotenkin puhjennut selkeästi esiin. Lapsena yhteys muodostui leikkien kautta, mutta sitten jossain yläasteella kun yhteys pitikin muodostaa lähinnä verbaalisesti hommasta tuli kauhean vaikeaa. Ja enemmän tai vähemmän vaikeaa se on ollut siitä lähtien. Joskus on yhteyden kokemista, mutta sitten usein taas ei. Vain kuoret kolahtelevat, kun jossain siellä sisällä piilottelee, eikä pahimmillaan yhtään ole kosketuspintaa. 

Puhuin yksinäisyydestä reilu viikko sitten eräässä tilaisuudessa. Kerroin itsestäni eräänä yksityiskohtana että kun mietin mitä positiivista on yksin olemisessa mieleen tulee lähinnä negatiiviset positiivisuudet. Siis ei varsinaiset positiiviset asiat, mutta negatiivisten asioiden poissaolo. Siis että silloin kun on yksin, kukaan ei hauku minua, eikä vaadi mitään. Tuntui hassulta kun yleisö nauroi tämän jälkeen. Aivan kuin se olisi ollut hyväkin vitsi. En pahastunut, hyvähän se on että löytyy huumoria, mutta itse en ole löytänyt juuri tästä asiasta mitään huumoria. Siitä että on pakko paeta yksinäisyyteen, kun ei kestä sitä että moititaan ja vaaditaan, eikä saa kokea että kelpaisi omana itsenään. Siitä on huumori ollut mahdollisimman kaukana.

Tiedostan, että monessa asiassa ajattelen jotenkin edelleen kuin lapsi. Eihän minun enää tarvitsisi paeta mihinkään, mutta silti meinaan vaan jäädä ikuiselle pakoreissulle. Eihän yhteydettömyyteni pitäisi johtua enää muista, vaan itsellä on siinä iso rooli. Pitäisihän minun voida kertoa itsestäni mitä haluan, pitäisihän minun voida tehdä tuttavuuksia, olla avoin eikä jäädä enää itseni vankilaan. Kaiken pitäisi olla mahdollista. Ja sitten kuitenkaan ei ollenkaan ole.

Itseni suurin viholliseni on kyllä oma itse. Kuinka monta kertaa olen vuosien varrella miettinyt yksinäisyydessä että jos vain lopettaisi elämänsä, kun ei tästä mitään tule. Kuinka paljon on syyttänyt itseään. Kuinka ei ole osannut olla itselleen hyvä. Kuinka on vain jäänyt odottamaan ja odottamaan että apu tulisi jostakin ulkopuolelta.

Jos Jeesus ei olisi ollut minulle hyvä, en olisi tässä. Hän on ollut hyvä niin monta kertaa ja koko ajan. Tehdessään minut, kuolleessaan puolestani, antaessaan halun tutustua Häneen ja monta kertaa sen jälkeen. Silti olen ollut kovin hidas tajuamaan yhteyttä, kokemaan sitä sielussa. Jumalan voi onneksi tuntea hengessä ja sitä kautta saa yhteyden kokemuksen. Silti sielu kaipaa myös jotakin yhteyden kokemusta, kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista. Pitkään aikaan ei ole ollut sellaista todellista yhteyden kokemusta. Ihmisillä on yleensä vain kiire omille asioilleen, perheidensä luo, töihin, harrastuksiin. Tai puhumaan omista asioistaan. Tässä trauma puhuu edelleen. Katkeruuttakin juu. Ja itse olen tietysti ihan samanlainen. Yhtälailla haluaisin puhua omista asioitani kuin kaikki muutkin.

Kommunikaation alkeita edelleen opettelen. Ihmettelen onko minulla todella oikeus sanoa mielipiteeni. Voiko se olla totta? Onko minulla todella lupa näyttää tunteeni? Onko minulla oikeasti lupa olla olemassa, ja ihan vielä omana itsenäni? Nämä ovat niin vaikeita asioita, että en kyllä mitenkään meinaa käsittää. En mitenkään meinaa voida käsittää.

Rukoilen yhteyttä. Sitä Jeesuskin rukoili seuraajilleen: ”että he olisivat yhtä”. Jotenkin käsitän että ilman Jeesusta minulla ei ole yhteyttä. Vain hän voi antaa minulle sen rakkauden kokemuksen ja turvallisuuden, jonka kautta kykenen enää yhteyteen – ihan itsenikin kanssa. Tee  minusta Herra vielä joskus laumakelpoinen päkäpää.