sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Tuppi suussa

Torstain paneelikeskustelu on takanapäin, samoin eilinen marketin edessä tepastelu ja lettujen jako –tilaisuus. Jälkimmäisen seurauksena kävin hetki sitten toimittamassa Raamatun eräälle henkilölle, joka sellaista keskustelujen seurauksena alkoi toivoa itselleen. Paras mahdollinen seuraus vaalitouhuista.

Mutta se paneelikeskustelu. Se jännitti etukäteen ja se herätti ajatuksia jälkikäteen. Oltiin siis paneelikeskustelussa oman kylän koulussa. Siis sen kylän koululla, missä maatila sijaitsee, missä itse olen ala-asteeni käynyt ja kylällä, joka tuntuu enemmän kotikylältä kuin tämä pikkukaupungin keskustaajama, missä kerrostalo sijaitsee. Nykyinen kaupunginvaltuusto on väläytellyt kyläkoulun lopettamisen uhkaa ja seuraava valtuusto tulee päätöksiä tekemään. Ja kylällä tehdään nyt monenmoista, että koulu voisi jatkua. Kuten että järjestettiin ehdokkaille keskustelutilaisuus kylien asioista.

Julkinen, spontaani mielipiteiden ilmaiseminen suullisesti ääneen on ollut minulle aina tosi vaikeaa. Olen kyllä jossain määrin harjaantunut pitämään esitelmiä, siis ennalta valmistettuja suullisia esityksiä, mutta tuollaiset keskustelemalla tapahtuvat julkiset tilanteet ovat kyllä olleet ihan mahdottomuus. Olen yleensä aivan lukossa ja seuraavana päivänä tulee mieleen asiat mitä olisi voinut sanoa. Jännitys, mikä minulla on noissa tilanteissa vie mahdollisuuden olla rennosti jotakin mieltä ja vielä kertoakin sen ääneen.

Olin hiljaisempien joukossa tässä elämäni ensimmäisessä paneelikeskustelussa. Isommassa joukossa kuuntelijan rooli on minulle vain niin paljon luontaisempi. Ja tämä keskusteleva joukko oli todella iso – 20 ehdokasta keskustelemassa. Pyysin yhden puheenvuoron ja sen jälkeen oli jo olo että kyllä tässä onkin jo sanottu ihan tarpeeksi. Noin isoon joukkoon sopi jo muutama, jotka eivät sanoneet mitään. Ja toki sitten ne, joilla oli sanomista paljonkin.

Jälkeenpäin olen miettinyt monenlaista. Toki niitäkin jotain asioita, mitä tosiaan olisi voinut sanoa keskustelussa, mutta mitä en sanonut. Enemmän olen kuitenkin miettinyt muita juttuja. Kaikkea sitä, mikä niin suuresti vaikeuttaa puhumista ylipäänsä. Ajattelen, että ihmiset ovat perusluonteeltaankin erilaisia, joku on puheliaampi kuin toinen. Mutta sitten on kyllä myös olemassa esimerkiksi peloista nousevia esteitä puhumiselle, ja niistä toki haluaisi päästä eroon. Tunnistan näitä itsessäni paljon, ettei ihan koko totuus ole se, että ”olen vain hiljaisempi”. Välillä koen suurta ristiriitaa siitä, että toisaalta haluaisinkin saada ääneni kuuluville, mutta että sen vaan jotenkin tukahdutan, kun en pysty antamaan itselleni lupaa sanoa jotakin ääneen. Julkiseen puhumiseeni liittyy paljon ristiriitaisia vahvoja tunteita ja ajatuksia, jotka vellovat omassa mielessäni ja fyysisesti kehossanikin. Ja kun vellonta rauhoittuu, tilanne jossa olisi voinut jotakin sanoa, on jo ohi..

Puhumisen esteet taitaa olla aika iso vyyhti asioita sekin. Yksi asia on itsekriittisyyteni ja yleinen arvosteleva asenteeni kaikkia kohtaan, jotka jotakin julkisesti ääneen sanovat. Sitä on vain päätynyt hiljaisen ja arvioivan sivustaseuraajan rooliin, jota onkin aika vaikea muuttaa, kun se sama arvostelevuus kohdistuu myös omiin puheisiin. Pitäisi muka sanoa jotakin niin fiksua, ettei pystykään sanomaan mitään. Ennen tuota paneelia minun täytyi antaa itselleni lupa mokata, mutta ei se tainnut ihan syvintä sisintä vielä tavoittaa vaan silti oli vähän liian kova yritys jotenkin ”päteä” ja ”tehdä vaikutelma”.

Seuraava näkökulma on sitten juuri tuo ”mitä muut ajattelevat” –puoli. Se kunnian hakeminen, minkä Raamattu selkeästi synniksi ilmoittaa. Tämä nousi nyt hyvin esiin paneelin jälkimainingeissa. On jotenkin järkyttävääkin huomata, kuinka paljon minusta löytyy edelleen halua miellyttää muita, halua päteä, halua tulla ajatelluksi fiksuksi ja ymmärtäväiseksi ihmiseksi jne. Kuinka paljon edelleen haluan ihmisiltä mainetta ja kunniaa. Kuinka vähän olen ”kuollut itselleni” sittenkään tällä kunnianhimon alueella. Todella vähän, ei voi kuin syntinä sen tunnustaa.

Paneelikeskustelun jälkeisenä päivänä luin Raamatusta 4. Moos. 25:6-18, jossa israelilainen mies yhtyy epäjumalia palvovaan naiseen ja heidät lävistetään kuoliaiksi. Tämä kohta puhui minulle yllättävän vahvasti omasta halusta saada mielihyvää ”lihan” eli langenneen luonnon keinoin, tässä tapauksessa kunnianhimon eli ihmisten miellyttämisen nautintoa hakien. Kuinka helposti yhdynkään asioihin, joissa mahdollisuutena on saada osaksi ihmisten miellyttämistä. Ja kuinka täysin Jumalan ajatusten vastaista tällainen ihmisten miellyttäminen on. Politiikassa jos missä, oma sydän pitäisi olla jotenkin ihmeellisen vapaa halusta miellyttää ihmisiä, koska muuten uskova kyllä päätyy yhtymään maailmaan.

Nämä ovat isoja prosesseja ja varmasti tässä asiassa saa pyytää Jumalan apua elämänsä loppuun asti. Mutta jotenkin sain tässäkin asiassa lohdutusta Jeesuksen rististä. Hänen lihansa lävistettiin meidän puolestamme. Ja Raamatun mukaan meillä on mahdollisuus tulla osalliseksi Jeesuksen kuolemasta. Meillä on mahdollisuus kuolla itsellemme ja himoillemme. Myös halulle miellyttää. Ei voi kuin rukoilla että se mitä Jeesus on tehnyt, voisi tulla todeksi myös tällä elämänalueella. Että pääsisi todella vapaaksi halusta miellyttää ihmisiä. Se ei voi olla muuta kuin Jumalan ihmeellinen teko.

Ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omia, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen. Älkäämme tavoitelko turhaa kunniaa, ärsytellen ja kadehtien toisiamme.” (Gal. 5:24,26)

Ihmisiäkö minä nyt taivuttelen puolelleni vai Jumalaa? Tai pyrinkö olemaan ihmisille mieliksi? Jos vielä tahtoisin olla ihmisille mieliksi, en olisi Kristuksen palvelija.” (Gal. 1:10)