sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Licence to clean?

Kuluneella viikolla aloin haaveilla uudesta asunnosta. Kylällä, jossa maatila sijaitsee, on myynnissä vuonna 2009 rakennettu omakotitalo. Siihen on tilalta 400-500 metriä. Siistiä ja puhdasta, yhdessä tasossa kaikki, ei erityisempää pihanhoitoa. Se olisi juuri sopiva - minun vanhemmilleni.

En muista koskaan ennen olleeni tällaisessa useampia päiviä kestäneessä kiivauden tilassa. Tämä on jotakin uutta ja se alkoi viimeviikonlopun viljelijätapahtuman jälkeen (mistä kerroin edellisessä kirjoituksessa). Ehkä en ole ennen uskaltanut olla näin raivostunut ja toki hämmentää edelleen, että mistä nyt oikein tuulee ja mitä pitäisi tehdä. Mutta nyt vaan tuntuu niin väärältä se, että 82-vuotiaat vanhempani edelleen määräävät noin 95 % niistä asioista mitä maatilalla tehdään. Ja toki kun he edelleen asuvat siellä ja paikka on heidän kotinsa, niin sitä kautta suurta vaikutusta on vaikea välttää. Minä ja siskoni, jotka virallisesti ollaan maatalousyhtymä ja –yrittäjät ollaan paikalla arkisin siinä klo 10-16 välillä, niin eipä siinä sitten roolit ole muuttuneet yhtään mihinkään. Se raivostuttaa ja se masentaa. Jos tulee joku ajatus, niin heti tietää, ettei se kuitenkaan voi toteutua ja sitä vastustetaan. Eli parempi kun ei ajattele mitään maatilaan liittyvää ja suorittaa vain ihan pakolliset rutiinit (ja on masentunut ja flegmaattinen).

Viime viikonlopun tilaisuudessa illalla oli semmoinen hoitava hetki, jossa vain itkin ja itkin ja itkin ja itkin. Maatilakuvioihin liittyvää kipua nousi esiin loputtomalta tuntuvalla tavalla. Ihmeellistä oli myös, kun paikalla oli vuosi sitten meiltä spelttiä ostamassa käynyt henkilö ja hän kommentoi kokemaansa sanoen, että näki että minä en voi hyvin maatilalla. Siis, että joku täysin ulkopuolinen joka poikkesi siellä, jolle tarjottiin teetä ja joka poistui spelttipussin kanssa toteaa tilanteesta vuoden päästä että hän näki etten voi siellä hyvin. Se oli koskettavaa. Ei uusi tieto, mutta tuntui hyvältä että joku ulkopuolinenkin oli sen nähnyt ja välitti.

Nämä ovat niin isoja kuvioita omassa mielessä. Että missä asuukin. Jos vanhempani muuttaisivat tilalta pois, niin sitten minä siellä sitten varmaan jossain vaiheessa alkaisin asua. Mikä taas olisi tosi iso juttu. Mutta jotenkin nyt sitä vähän edes pystyy ajattelemaan ja ehkä vähän haluamaankin. Vaikka toki se kyllä pelottaakin. Mutta sitten ainakin voisi pitää kanoja ja siivota siellä jotakin nurkkia. Kaksi pientä asiaa, mitä tänä päivänä ei voi tehdä..

Raamatunlukuohjelmassa olen viime aikoina lukenut taas israelilaisten orjuudesta Egyptissä. Kuinka heiltä vaadittiin aina edemmän ja enemmän. Ja kuinka Jumala näki heidän orjuutuksensa ja omilla suurilla ihmeillään vaikutti sen, että he vapaiksi lopulta pääsivät ja olivat valmiit lähtemään uusille asuinsijoille ja toisenlaiseen elämäntapaan. Olisivatko he ilman orjuutusta isona kansanjoukkona Luvattuun maahan lähteneetkään? Tuskin. Mutta mitta oli tullut täyteen ja Jumala mursi myös vastustavan voiman, joten uusi vaihe saattoi alkaa.

Minulle on ollut aina vaikeaa terveesti puolustaa rajoja, kun niitä rajojani en ole itsekään tuntenut. On paljon helpompi vetäytyä yksinäisyyteen, jolloin saa olla rauhassa, kun yrittää puolustaa rajoja, ja olla jatkuvassa taistelussa ja ihmetyksessä ja ylikäveltävänä. Mutta toki silloin jää myös yhteyttä vaille, mikä on hyvin surullista. Jotta voi olla yhteyttä, pitäisi osata laittaa myös rajoja.

En tästä enempää osaa sanoa, muuta kuin rukoilla vain että asiat voisivat edetä Jumalan tarkoittamaan suuntaan.


Minä huudan avukseni Jumalaa, Korkeinta, Jumalaa, joka vie asiani päätökseen.” (Ps. 57:3)