sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Irti (tiedon) verkosta

Takana on vähän erilainen viikko. 84-v isäni vietti viikon sairaalassa keuhkokuumeessa. Nyt hän on kyllä jo takaisin kotona. Alun vähän dramaattisten vaiheiden jälkeen kaikki meni oikein hyvin. Koska isä oli sairaalassa koko ajan hyvävointisena, lopputuloksena voisi sanoa, että kokonaisuus oli mielenkiintoista vaihtelua. Pari tuttua kävi sairaalassa rukoilemassa, maatilalla arki sujui ihan hyvin ja isä oli hyvässä täyshoidossa, niin eipä siinä sitten mitään hätää ollut. Ja kuitenkin maistiaisina tuli palanen siitä, mitä vanhuus kenties tuo tullessaan. 84-vuotiaden vanhempieni asuminen kahdestaan maatilalla voimien heiketessä on tietynlainen jatkuva iso kysymys. Asia painaa ainakin minua liki päivittäin. Kuitenkaan selkeitä kimmokkeita muutokseen ei ole tullut.

Pienemmässäkin mittakaavassa oli myös toisenlainen viikko. Aloitin nettipaaston, ja sitä on nyt viikko takanapäin ja useampi vielä edessä. Tämä on ollut mielessä pitkään, ja olen kiitollinen, että sain nyt voimaa sen aloittamiseen. Käytän niin paljon aikaa turhanpäiväiseen netissä surffailuun, että on tarpeen kokeilla millaista elämä on ilman sitä. Normaalisti katselen netistä uutisia lukuisia kertoja päivässä ja illat kuluvat helposti youtube-videoiden parissa. Aion nyt olla 40 päivää ilman näitä ärsykkeitä. Bloginkirjoitusta tai jonkun yksittäisen tiedon etsimistä ei lasketa, mutta yle, iltasanomat ja youtube ovat pannassa.

Viikon nettipaaston seuraukset ovat yksinäisyydentunne ja leivonta. Illat tuntuvat yksinäisiltä ja tyhjiltä. Ratkon ristikoita, luen lehtiä ja sitten tosiaan aloin miettiä leipomisia, mikä oli ehkä kokeilun yllättävin osuus. Yksinäisyydentunne sen sijaan ei ole mikään uusi juttu tai yllätys. Ennemminkin on ollut selvää, että sitä tuolla netissä roikkumisellani koitan peittää tai sen koitan unohtaa. Ja siinä kyllä jossain määrin onnistuukin. Kiinnostavat aiheet ja hyvä visualisointi toimivat helposti huonona korvikkeena ihmissuhteille. Harva ihminen pystyy kiinnostavuudessaan kilpailemaan juttujensa tasossa huolellisesti laadituille ohjelmille. Ja kuitenkin se toinen olisi aito ihminen, kaikessa vajavaisuudessaan.

Jos haluaa piiloutua ihmisiltä ja Jumalalta, se kyllä yleensä jossain määrin onnistuu. Työtä tai viihdettä on helposti saatavilla. Aadam ja Eeva nappasivat peitokseen viikunanlehden, me voimme ottaa vaikka sanoma- tai digilehden. Ja Jumala kyselee ”Missä sinä olet?”  Maailma painottaa tietoa, ja juuri hyvän- ja pahantiedon puun hedelmä tuotti syntiinlankeemuksen. ”Onhan kirjoitettu: ”Minä hävitän viisaitten viisauden ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen.” (1. Kor. 1:20)

Niin, kunpa ei tarvitsisi olla piilossa tai paossa. Jumalan katseen alla saa ristin kautta armahdettuna olla turvassa. Itseäni en pysty muuttamaan. Sitten on tylsää jos on tylsää. Ei kai sekään kovin vaarallista ole.

”Puhdasta ja tahratonta jumalanpalvelusta Jumalan ja Isän silmissä on käydä katsomassa orpoja ja leskiä heidän ahdingossaan ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta.” (Jaak. 1:27)