sunnuntai 13. toukokuuta 2012

10 pisteen suoritus

Jumalan Henki on niin lempeä ja osoittaa vaikeatkin asiat ihmiselle kauniisti. Vuosien varrella ainakin pari ihmistä on rukouksessa nähnyt kohdallani vyyhdin. Olen ajatellut heidän saaneen näyn kenties jonkinlaisesta lankavyydistä, joka itselleni tulee vyyhti-sanasta mieleen. Kuvannollinen merkitys on tietysti asioiden vyyhti. Että on paljon asioita, jotka kaipaavat järjestelyä ja selvittämistä. Sellaiseen menee aikaakin, vyyhtihän voi olla kauhean takussa. Olen silloin vain ajatellut, että kun Jumala näyttää että on vyyhti, Hän sen vyyhdin sitten myös selvittää. Pikkuhiljaa. Ja sitähän tämä nyt on ollut. Monenlaista ajatusprosessia on ollut menossa. Vanhoja asioita on pitänyt selvitellä. Ja tuntuu että jonkun verran vyyhti on selvinnytkin. Itse tietysti vaikea sanoa, kuinka paljon on vielä selvittämättä, kun ei voi mennä kuin asia kerrallaan. Mutta silti ”vyyhti” on niin kaunis ilmaisu asiasta.  Silloin kuin tämän asian olen rukouksessa toisten kautta saanut, en ole vielä ollenkaan ymmärtänyt millainen tilanne ja tarve asioiden selvittelyyn itsellä onkaan. Mutta kiitos Jumalalle, Hän on tiennyt.

Yksi takku mikä vyyhdissäni tuntuu vaikealta selvitettävältä, on tietynlainen suoritushenkisyys. Jotenkin onnistun saamaan liki kaikesta elämässä jonkinlaisen arvosteltavan suorituksen. Sellaisen, että melkein kaikesta tulee paineita – hyvin arkisistakin asioista, onnistuuko siinä vai ei. Ja sellaisessa todella väsyy. On myös ikävää kun huomaa, että jostain ihmissuhteestakin tulee suoritus. Ja erityisen ikävää on huomata, että Jumalasuhteessa on suorituspiirteitä. Että huomaa ajatusmaailman olevan keikahtanut suurin piirtein johonkin pisteidenkeruuseen. Että motivaatio ei tule rakkaudesta vaan enemmin sen kaipuusta, johon suorituksilla pyrkii. Halusta olla jotain erinomaista, että huomattaisiin. Ettei sydämessään lepää siinä, että Jumala huomaa ja rakastaa ihan koko ajan.

Olin hyvä koulussa - ysit ja kympit olivat normaalia liki joka kokeessa. Oli hienoa, kun opettaja sanoi jostain kokeesta kympin saaneiden nimet ja usein olin siinä listassa. Kotona kehuttiin kouluarvosanoista. Tällä tyylillä mentiin koko kouluaika ala-asteelta lukioon asti. 12 vuoden aikana identiteetiksi rakentui hyvä ja menestyvä oppilas. Jos olin flunssassa, halusin silloinkin kouluun, etten jäisi jälkeen, sillä se oli ahdistava tunne. Nuoruusvuosilta on vaikea muistaa muuta identiteettiä kuin tämä ”hyvä oppilas”.

Jotkut pitivät lukion jälkeen jonkinlaista välivuotta, mutta minusta se oli mahdoton ajatus. Siinähän olisi jäänyt ikäluokastaan täysin jälkeen. Pääsin heti yliopistoon ja tenttien maailmaan. Sielläkin sai arvionsa ihmisenä numeroiden perusteella, eikä kukaan ollut kertomassa, että osaamismenestys ei ole elämässä tärkeintä. Kuitenkin yliopistossa oli tietyllä lailla vähän helpompaa, kun tenttien uusiminen oli tavallaan ihan normaalia ja lukujärjestyksiä sai itse muokkailla. Jotenkin ehkä tajusin, että työelämä voi olla minulle vaikeaa. Ainakaan minulla ei ollut koskaan mikään erityinen kiire valmistua. En ymmärtänyt oikein ollenkaan mitä työelämä tarkoittaa, kun sitten ei saakaan enää numeroita. Tuntui siltä, että sitten pitäisi osata kaikki, eikä saisi mokata missään.

Kyllähän se työelämä sitten vaikeaa olikin. Oli vaikea löytää asiaan rentoa, mutta silti aktiivista suhtautumista. Ei sitä kunnolla koskaan ollutkaan, vaikka tietysti vuosien myötä jotkut asiat hiukan helpottuivatkin. Silti kai kuitenkin jossain sisälläni koin koko ajan olevani arvostelun alla. Aivan kuin olisin ollut koulussa ja minua ”ylempänä” olevat tahot olisivat olleet niitä, jotka arvostelevat jokaista suoritustani. En tietenkään aktiivisesti ajatellut näin, mutta tässä vyyhtejä selvitellessä voi ajatella, että ehkä jostain tällaisesta arvostelun pelko johtuu. Että jokin itseäni isompi jatkuvasti arvostelee. Koulutyttö ei ollut päässyt kasvamaan aikuiseksi.

Ikävintä on löytää tätä arvostelunpelkoa suhteestaan Jumalaan. Haluaisin kertoa ihmisille Jeesuksesta ja Raamatun asioista, mutta välillä onnistun pääsemään siinäkin suoritusmoodiin. Aivan kuin Jumala tai muut uskovat olisivat arvostelemassa toimintojani ja itse olisin kaipaamassa täyttä kymppiä tai muuten ei tule mitään. Silloin tietysti hommasta menee ilo ja jokainen näkee, että jokin kiristää jossain ja itse väsyy.

Tänään on tasan vuosi siitä, kun ostin tämän kerrostaloasunnon. Olen viettänyt välivuotta. Nyt pystyn jo suvaitsemaan sen itselleni. En enää murehdi sitä, että olisin pudonnut jostakin ikäluokkani kelkasta, ennemmänkin iloitsen siitä. Vähitellen alan ymmärtää ja hyväksyä omallekin kohdalleni, ettei elämässä ole jotain kaavaa, minkä mukaan pitäisi mennä. Jumala vie omia polkujaan, vetää omassa kelkassaan. Mielelläni istun nyt tässä kelkassa, ja katson minne se vie.

En tiedä, miten Jumala selvittää loppuun tämä suoritusvyyhtini, mutta jään siihen toivoon, että hänellä siihen konstit löytyvät. Tuntuu, että jos en vapaudu tästä, en voi kunnolla aloittaa mitään uutta. Näillä vanhoilla asetuksilla ei voi enää jatkaa tai väsyn heti uudelleen. Välivuosi on siis jatkumassa vielä.

Tiettyjä Raamatun kohtia on lukenut niin monia kertoja. On hienoa huomata, kuinka ne menevät syvemmälle ja syvemmälle, aukeavat enemmän ja enemmän. Ja silti ne eivät ole vieläkään menneet sielussa aivan läpi asti, täyteen luottamukseen asti. Yksi tällainen on Matteuksen evankeliumin 6. luvun kohta, jossa Jeesus kehottaa katsomaan lintuja ja kukkia, jotka eivät työtä tee ja kuinka Jumala pitää niistä täyden huolen. Ja kuinka paljon enemmän Jumala pitää huolen omista lapsistaan – ilman heidän suorittamisiaan ja pyrkimyksiään miellyttää. Kunpa jonain päivänä sieluni lepäisi tässäkin sanassa kokonaan. 

Katselkaa kedon kukkia, kuinka ne kasvavat; eivät ne työtä tee eivätkä kehrää. Kuitenkin minä sanon teille: ei Salomo kaikessa loistossansa ollut niin vaatetettu kuin yksi niistä. Jos siis Jumala näin vaatettaa kedon ruohon, joka tänään kasvaa ja huomenna uuniin heitetään, eikö paljon ennemmin teitä, te vähäuskoiset?” (Matt. 6:28-30)

Kuva: Valkovuokko vaatteessaan.