lauantai 28. toukokuuta 2016

Häpeästä

Häpeästä olen täällä joskus kirjoittanut. Vaikeuksista olla oman itsensä, kun häpeää itseään niin paljon eikä edes tiedä millainen se oma persoona on. Suurista vaikeuksista hyväksyä itseään sellaisena kuin on, kun häpeä peittoaa niin kovasti. Ulkoapäin ohjautuvasta elämästä, kun sisin on niin tyhjä – persoonasta joka ei ole uskaltanut kasvaa, kun se on kokenut olevansa jotakin niin pahaa ja häpeällistä. Täysin kelpaamatonta kenellekään.

Olen lukenut nyt kirjaa ”Häpeän monet kasvot” (Malinen). Olenhan minä näitä häpeää käsitteleviä kirjoja ennenkin lukenut ja onhan niissä aina joku kolahtanut, mutta nyt on jotenkin tullut vielä syvempää ymmärrystä. On kuin lukisi käsikirjaa oman elämän vaikeuksista. Voisin alleviivata liki jokaisen lauseen (mutta en sitä kirjaston kirjalle ole tehnyt..). Häpeä on lähes jokaisen ongelmani taustalla, vaikka se peittyy sitten muilla asioilla. Joskus häpeän tuntee todella selvästi ja viiltävästi, mutta usein kokemus on joku muu ja sitten kuitenkin siellä takana lymyilee häpeä pitelemässä ongelmaa paikoillaan.

Yksi iso asia on häpeä omasta tarvitsevuudesta. Lapselle on tullut kokemus, että hänen tarvitsevuutensa toista ihmistä kohtaan on väärin ja häpeällistä. Heikkous on ollut jotenkin pahaa. Niinpä sitten aikuisenakin on vaikea pyytää apua, kokee häpeää siitä että tarvitsisi toista ihmistä lähelleen, ei voi ymmärtää olevansa hyväksytty, kun ei ole itse oppinut koskaan hyväksymään itseään jne. Tai omat tekemiset, joissa on yleensä aina ollut jotain vikaa, tekemiset jotka ovat arvostelun kohteena, ei hyväksynnän. Vahingot, jotka ovat aina oma vika. Sitä sitten vain jähmettyy paikoilleen, sivusta seuraajaksi. Toiminta on vaikeaa, koska pelkää niin paljon uusia häpeäkokemuksia, joita voi syntyä kun tekee jotain tai muuten on esillä omana itsenään.

Malisen kirjassa puhutaan häpeänappuloista eli asioista, jotka aktivoivat häpeäntunteen. Itsestä tuntuu, ettei elämässä muuta olekaan, kuin näitä nappuloita joka puolella. Ja kun niitä sitten väistelee, niin kovin kapea on se alue, jossa näitä ei ole. Yksinäisyydessä ja kirjallisuuden äärellä taitaa olla turvallisinta. Malinen kuvaa myös ihmisten tapoja lieventää tai torjua häpeää. Yleisimmät tyylit ovat vetäytyminen, välttäminen, itseen kohdistuva hyökkäys ja toisiin kohdistuva hyökkäys. Oma tyylini on ehdottomasti vetäytyminen ja sitähän on runsaasti harjoitettu. Toki jossain määrin noita muitakin tyylejä. Malinen kirjoittaa: ”Valitsimmepa suunnaksemme minkä tahansa, tarkoituksemme on yhtä kaikki päästä häpeän herraksi. Tiukalla vartioinnilla häpeä pysyy aisoissa eikä pääse yllättämään. Häpeää kontrolloimalla pystymme vähentämään sen aiheuttamaa tuskaa.” Ja sitten elää hyvin rajoittunutta elämään.

Voisin lainata kirjasta tänne liki jokaisen lauseen ja se kertoisi siitä millaista elämäni on ollut. Tätä häpeämistä ja sen karttamistahan tämä niin pitkälle on ollut. Minun oli jostain asioista niin vaikea puhua uskovalle psykoterapeutillekin aikanaan, kun tämä häpeähän se siellä jylläsi. En tajunnut, että olisin voinut puhua hänelle häpeästä sen sijaan että häpesin häpeääni niin paljon. Ehkä jotakin on siinä suhteessa tapahtunut. En enää häpeä sitä että häpeän. Hiukan ymmärrän, että häpeäkin on vain tunne eikä totuus minusta. Mutta on toki ollut mahdoton käsitellä häpeäänsä, jos on hävennyt sitä niin paljon, ettei ole voinut edes ajatella asiaa.

Häpeää kokenut lapsi jää toivomaan, että häpeä pyyhittäisiin pois. Että tulisi joku ihminen joka hyväksyisikin täydellisesti tai saisi tehdä jotain sellaista, jossa pärjää ja sitä kautta tekemiseen liittyvä häpeä menisi pois. Mutta eipä se sitten näillä ulkopäin tulevilla jutuilla oikein näytä hoituvankaan sen jälkeen kun häpeä on mennyt persoonan syvyyksiin. On liki mahdotonta että tulee joku ihminen joka hyväksyy täydellisesti ihmisen sellaisena kuin hän on, jos ihminen ei edes kykene olemaan oma itsensä, jota sitten voisi rakastaa omana itsenään. Ja jos täydellinen suoritus muka poistaisi häpeän, joka tehtävään liittyy kohtuuton paine ja ylimääräinen taakka, kun pitää todistaa sillä itselle ja muille jotakin ihan muuta kuin varsinaista tehtävää. Seuraavaan juttuun liittyisikin sitten taas suuri epäonnistumisen ja häpeän pelko.

On ihanaa saada ihmisiltä hyväksyviä katseita ja pieniä kokemuksia siitä että on hyväksytty sellaisena kuin on. Ne pikkuisen pehmittävät sitä kuorta, ne vievät oikeaan suuntaan. Mutta silti sisällä on jotenkin yksin ja ihmettelemässä suurta kysymystä – voisiko oikeasti itse hyväksyä itsensä sellaisena kuin on? Minun on vaikea käsittää miksi se on niin vaikea asia. Aivan kuin syntiä. Täytyyhän minun olla jotenkin hyvin paha ja siksi kontrolloida itseäni. Jos en kontrolloisi itseäni, saattaisin vahingossa vaikka – rakastaa jotakuta.. – ja tulla hylätyksi ja joutua häpeään..

Välillä aina luulee, että on käsitellyt jo tosi paljon asioita ja koittaa Jumalallekin vihjailla että enkös minä nyt jo olisi jo ihan hyvin valmis parisuhteeseen ja mielenkiintoisiin Jumalan valtakunnan juttuihin. Niin eikös sitten taas löydä jonkun ihan tutkimattoman ja tolkuttoman kipeän ison asian, valtavan järkäleen, jota ei mitenkään yksin voi siirtää mihinkään. Asian, johon ei oikeastaan haluasi edes koskea, vaan jonka mieluummin vain peittäisi jollakin nätillä liinalla. ”Kiireinen Herran työssä” voisi olla se lappu, jolla häpeäni haluaisin peitellä. Mutta en ole kiireinen.. Alan ihmetellä tätä häpeää. Lukea Malisen kirjan loppuun, kun olen vasta puolessa välissä. Etsiä Raamatusta kohtia. Itkeä ja kysellä Isältä.

Syntiinlankeemuksen jälkeen ensimmäisen ihmiset piiloutuivat Herraa puiden sekaan, kun eivät kestäneet Hänen kasvojaan. Jeremia 3:25-26 sanotaan ”Häpeäjumala on syönyt isiemme vaivannäön tulokset nuoruudestamme asti, heidän lampaansa ja nautansa, poikansa ja tyttärensä. Maatkaamme maassa häpeissämme… Me emme ole kuunnelleet Herran, meidän Jumalamme ääntä.” Jeesus kantoi ristille myös häpeän. Minun on nyt vain jotenkin tosi vaikea saada siitä kiinni. Tämä asia on niin iso mötikkä.


P.S. Kuluneella viikolla tuli TV7:ssa ohjelma, joka oli tehty huhtikuun Israelin matkamme Samarian osuudesta. Jännitti katsoa sitäkin, kun pelkäsin häpeävän itseäni. En yleensä ole pystynyt katsomaan esiintymisiäni videolta ollenkaan. Se on tuntunut oudon kiusalliselta, mutta nyt jotenkin ymmärrän senkin että häpeästä se johtuu. Ei pysty hyväksymään itseään sellaisena kuin on. Tämän ohjelman nyt kuitenkin pystyin hyvin katsomaan – oman haastattelunikin osuuden. Enkä hävennyt. Ja ohjelmatekijät olivat vielä armollisesti leikanneet pois haastattelun alussa olleen sanojen sekaantumisen..