Miljardien ihmisten katseet ovat tänään kääntyneet kohti Kiinaa. Omakin katseeni on jättänyt kanaparat häkkiinsä sadetta pitämään ja olen tuijotellut kuivissa sisätiloissa toisenlaisen Linnunpesän sisällä tapahtuvia asioita. Olen myös huomannut, että olympialaisista ja niihin liittyvästä symboliikasta, aatteen taustoista ja vertauskuvallisuudesta voisi kirjoittaa monta tekstiä..
Kaikki maat ja kansat ovat hienoja ja ihmeellisiä omassa erilaisuudessaan. Jumalalla on halu tulla Jeesuksen kautta tunnetuksi kaikkien kansojen keskellä. Ehkä olympialaisten avajaisissa voi ihan pikkuruisen aavistella sitä tunnelmaa, joka kerran tulee olemaan taivaassa: ”Oli suuri joukko, jota ei kukaan voinut lukea, kaikista kansanheimoista ja sukukunnista ja kansoista ja kielistä, ja ne seisoivat valtaistuimen edessä ja Karitsan edessä puettuina pitkiin valkeihin vaatteisiin, ja heillä oli palmut käsissään, ja he huusivat suurella äänellä sanoen: ”Pelastus tulee meidän Jumalaltamme, joka valtaistuimella istuu ja Karitsalta.”” (Ilm. 7:9-10). Silloin vietetään todellista spektaakkelin spektaakkelia, Taivaskauden avajaisia.
Nyt kuitenkin katseet ovat kääntyneet monella Kiinaan, maailman väkirikkaimpaan valtioon. Joka viides ihminenhän maapallolla on tällä hetkellä kiinalainen. Mahtaakohan kanojen suhteen olla sama tilanne. Onkohan joka viides kana Kiinassa? Pitäisikö yksi kanoista viedä Kiinaan? Aika monta kanaa ja munaa varmaan syödään olympialaistenkin aikana.
Hengellisessä kentässä Kiina on äärimmäisen mielenkiintoinen maa. Siellä on käsittääkseni miljoonia todellisia Jeesuksen omia. Enemmän tai vähemmän vainottuja uskovia. Kokoontumisia joutuu järjestämään salassa, poliisi käy pidättämässä, vie kuulusteluihin, on kidutusta ja ehkä vielä kuolemantuomioitakin. Ainakin vankilassa voi joutua olemaan siksi, että on uskossa. Ja erityisesti sen takia, ettei halua liittyä viralliseen kirkkoon. Kiinassa uskovat kokoontuvat aika pitkälle Raamatun mallin mukaan. On kotikokouksia eikä mitään rekisteröitymisiä mihinkään. Virallinen kirkko ja kaiketi valtiojohtokaan ei suvaitse, että omassa tai ystävänsä kodissa saisi kokoontua rukoilemaan ja puhumaan Jumalasta, vaan kaikki tällainen haluttaisiin karsinoida ja suvaita vain kirkkojen seinien sisäpuolella tarkkaan määritellyillä kaavoilla. Mutta eihän elävässä uskossa oleva ihminen voi mitenkään toimia niin, että usko tulisi esiin vain kerran viikossa jossain yhdessä rakennuksessa. Lisäksi Kiinankin virallisen kirkon oppi on sellainen, ettei siihen voi uskova yhtyä. Näin tässä suuressa maassa toimii ainakin jossakin määrin sellainen Jumalan tarkoittama seurakuntamalli kuin sen kuuluukin olla, vainottuina, mutta vapaina kirkkojen kahleista.
Olympialaisten yhteydessä tuskin kuullaan kiinalaisista uskovista. Hienoa kuitenkin tietää, että sielläkin heitä on. Ja koko ajan tulee lisää ihmisiä Jeesuksen tuntemiseen myös Kiinassa. Siinä maassa palaa muutakin kuin Olympiatuli. Palaa myös Jeesuksen tuntemisen tuli. Jeesus sanoi: ”Tulta minä olen tullut heittämään maan päälle; ja kuinka minä tahtoisinkaan, että se olisi jo syttynyt.” (Luuk. 12:49). Olympiatuli on tuotu Kreikasta Pekingiin, mutta myös Jeesuksen sytyttämä tuli on saavuttanut Kiinan. Tuon tulen leviämistä ei seurata uutisissa, mutta sekin kohtaa aina matkallaan vastustusta ja vaikeuksia. Silti, tulen päästyä tuon ateismin tyhjiössä pidetyn kansan keskuuteen, sen rakkauteen sytyttävä liekki etenee myös valtavan suuressa maassa vastustuksen keskellä. Kovimmassa paineessa syntyvät kovimmat ja arvokkaimmat timantit ja kenties siitäkin syystä juuri Kiinasta on kotoisin monia upeita Herran väkevästi käyttämiä uskovia, joilla on ollut paljon sanottavaa mm. kirjojensa kautta ympäri maailmaa.
Kiina on ihmeellinen maa, sillä on ihmeellinen historia ja varmasti vahva tulevaisuus myös edessään. Kaiken ihmeellisyyden keskellä loistaa myös monille tuntematon, mutta ihmeellinen, vapaa, ilman rekisteröitymisiä oleva seurakunta. Mustatukkainen kiinalainen, yhteydessä Jeesukseen, vinot silmät iloa loistaen, suru ehkä vainoista, mutta kirkkokuntakahleista vapaana kuin taivaan lintu. Ja sitten on tietysti reilu miljardi kiinalaista, jotka eivät vielä Jeesusta tunne..
P.S. Kisojen avajaisia katsoessani mieleeni tuli, että Pekingkin Linnunpesässä on selvästi otettu katsomoiden suhteen arkkitehtonisia ratkaisuja kerrosritilälattiakanalasta! :)