lauantai 27. maaliskuuta 2010

Lysofosfaattihappo-lipidi

Jos joku sanoo, että facebookissa kirjoittaminen on pelkkää ajanhukkaa, niin hän on täysin väärässä! :) Sain tänään yllättäen aivan valtavan mielenkiintoista tietoa facebookin kautta. (Olen itse vastustanut facebookkiin menemistä ”viimeiseen asti”, reilu 2 viikkoa sitten annoin periksi ja nyt jo olen tätä mieltä.. Vastustin menemistä mm. yksityisyyden suojan kannalta, mutta sitten ajattelin että mitä hitsiä, olenhan jo täällä blogissa kertonut itsestäni niin valtavan paljon, niin yksi facebookki ei enää tunnu missään.)

Kerroin siis facebookissa käyneeni isossa kanalassa ja saaneeni 30 munaa matkaevääksi. Jotkut kaverit kommentoivat sitä kuka mitenkin. Yksi kommentti oli kuitenkin aivan erilainen kuin muut. Sen lähetti eräs uskova tyyppi, joka on biokemisti. Hän kirjoittikin yllättäen raa’an kananmunan ominaisuuksista. Laitan tähän hänen suoraa lainausta facebook-viestistä:

”Tuore, alle 1 vrk:n kananmuna raakana syötynä sisältää erittäin terveellistä lysofosfaattihappo-lipidiä. Sen saanti olisi tärkeää esim. syövän takia sytostaatti- tai kemoterapiahoidoissa oleville, pahoille tulehduspotilaille kuten AIDSia sairastaville, sekä lapsiripulissa. Se estää nopeasti uusiutuvien suolistosolujen kuoleman. Pitäis vaan saada nopeasti tuoreet kananmunat jossain prosessissa pakkaseen. Esim. jäätelön raaka-aineeksi.”

Kertakaikkiaan! En ole tämmöistäkään tiennyt. Tuoreessa raa’assa kananmunassa noin upeaa ainetta!

Tuttuni jatkoi vielä toisessa facebook-kommentissa:

”Tsekkaa firma rxbio.com. Ne ovat patentoineet LPA:n synteettisen analogin, joka vaikuttaa LPA2-reseptorin kautta. Se on AINOA tunnettu aine, joka suojaa koe-eläimet hengissä säteilyltä, vaikka annetaan vasta 3-6 tuntia tappavan säteilyannoksen jälkeen. Eli ydinsodan aikaan tai likaisen pommin jälkeen kanalanomistajat ovat onnellisia lattian alla bunkkerissa. Jos muistavat syödä ne tuoreina alle 1vrk ja kuumentamatta pitkään. Ja ilman salmonellaa mielellään.”

Ajatella. Kyllä joka päivä voi oppia uutta. Ensi kesänä pitää kyllä ehdottomasti tehdäkin munajuomat aina kyseisen päivän munista eikä muutaman päivän vanhoista. Jos vaikka lysofosfaattihappo-lipidi olis hyvä jotenkin muulloinkin kuin säteilytilanteessa.