lauantai 24. heinäkuuta 2010

Muniya

Minulla on tuttava, jonka katuosoite oli aikanaan Muniyaa magu. Kun reilu 10 vuotta sitten sain tämän osoitteen, oli se mielestäni hassu: suomalaisellehan se kuulostaa heti joiltain munimiseen liittyvältä. Kyseinen katu sijaitsee Malen kaupungissa, joka on Malediivien pääkaupunki(saari). Malediivit on itsenäinen saarivaltio Intian valtameressä. Valtio koostuu 1190 saaresta, niistä 200 on asuttua ja lisäksi 80 on pelkkiä turismisaaria (paikalliset eivät asu hotellisaarilla, jotka voivat olla hyvin pieniäkin tyyliin ”mökki omassa saaressa”). Maan väkiluku on jotakin 350 – 400 000. Pääkaupunkisaari Male on hyvin tiiviisti asutettu, väkiluku nousee koko ajan ja saaria ei niin helposti valtameressä suurennella, joten tunnelmassa lienee jotakin ”sillit suolassa” -meininkiä.

Matkatoimistojen esitteiden vahtaaminen oli mielipuuhani teini-ikäisenä. Haaveissani olin menossa aina milloin mihinkin. Kauneimmat rantakuvat mitä esitteissä näin olivat aina Malediiveilta. Se jäi semmoiseksi haavemaaksi.

Lukukautena 1999-2000 olin vaihto-oppilaana Englannissa. Kaveripiiriksi muodostui paikan muut vaihto-oppilaat ja yksi heistä oli malediivilainen tyttö. Olin aivan ihastunut kuullessani hänen kotimaansa. Häntäkin ihmetytti se, että joku ylipäänsä tiesi mitään Malediiveista. Muistan sanoneeni hänelle ensimmäisiä tutustumissanoja vaihtaessamme: ”you are from a paradise!” Jotakin vuoden aikana tältä ihmiseltä Malediiveista opinkin. Senkin, että paikallisille se ei todellakaan ole mikään paratiisi.

Tulin uskoon tuon Englannin vuoden aikanani ja tämä malediivilainen oli ensimmäisten joukossa, kelle Jeesuksesta ja uskostani jotain kerroin. Hän harjoitti islamia, niin kuin kaikki malediivilaiset. Vuoden aikana tapasin ihan lyhyesti myös muutaman muun Englannissa opiskelemassa olleen malediivilaisen. Näistä tapaamisista muista lähinnä vain sen, kuinka tunsin itseni jättimäiseksi valkoiseksi valaaksi näiden pienten, tummien ja hentojen malediivilaisten seurassa. (Miehetkin olivat minua selvästi lyhyempiä.)

Uskoontulo toi tietysti mukanaan uudenlaisen kiinnostuksen Malediiveja kohtaan. Ne tiedot, mitkä minulla ovat, kertoisivat siitä, että maassa ei edelleenkään ole ensimmäistäkään Jeesusta tuntevaa paikallista asukasta. Tietenkään en voi olla mitenkään varma, eihän muslimimaassa tällaisia asioita voi välttämättä ollenkaan tuoda julki. Toisekseen malediivilaisia opiskelee paljon ulkomailla, joten onhan joku voinut tulla ulkomailla ollessaan uskoon. Mutta näistä mahdollisuuksista huolimatta käsittäisin, että malediivilaiset on kansa, jossa ei Jeesusta tunneta ja keille evankeliumia ei ole kerrottu. (Monissa ns. muslimimaissa on jonkun verran yleensä aina Jeesukseen uskoviakin, virallinen uskonto ei kerro mitään, ei edes se, että olisi ”kristitty” maa, kysymys on aina yksilöistä ei valtioista.)

Malediivilainen kaverini kävi Suomessakin, lumiukkoja on tehty ja saunassa käyty. Sanoin hänelle vähän leikillänikin vain, että mä tuun Malediiveille sitten häämatkalle. On nyt pikkaisen antanut odottaa itseään tuo häämatka ja tällä menolla Malediivit ovat peittyneet nousevan merenpinnan alle, ennen kuin minä sinne ehdin, mutta tosiaan niin edelleen maa on kyllä mielessä aina silloin tällöin. Näkee sitten mitä suunnitelmia Jumalalla on Malediiveja kohtaan. Joskus tulee mieleen rukoilla ihmisten puolesta siellä. Minua on myös puhutellut merensaarista kertovat Raamatunkohdat:

”Hän itse ei sammu eikä murru, kunnes on saattanut oikeuden maan päälle, ja merensaaret odottavat hänen opetustansa.”

”Veisatkaa Herralle uusi virsi, veisatkaa hänen ylistystänsä hamasta maan äärestä, te merenkulkijat ja meri täysinensä, te merensaaret ja niissä asuvaiset.”

”Lähellä on minun vanhurskauteni, minun autuuteni ilmestyy, minun käsivarteni tuomitsevat kansat; minua odottavat merensaaret ja panevat toivonsa minun käsivarteeni.”

Kun nyt muistin, että malediivien kielessä (dhivehissä) on jotain suomalaisittain munalta kuulostavia sanoja, kysyin näiden merkitystä tältä tuttavaltani. Hän kirjoitti: ”Blogisi nimi kuulostaa hyvin malediivilaiselta. ”Muna” on henkilön nimi, arabialainen nimi, ja se tarkoittaa toivoa tai kaipauksen kohdetta. ”Vai” tarkoittaa tuulta. ”Muniya” on hyvin pienen linnun nimi, en tiedä mikä se on englanniksi. ”kaanaa” tarkoittaa ruokaa.” Tämä oli minusta aivan mainiota. ”Muna vai kana” vapaasti käännettynä ja väännettynä: ”Toivontuuliruokaa” :)

Se on sitten täysin up to God, että päätyykö meikäläinen ikinä minkäänlaisissa matkatarkoitusperissä malediivilaisten atollien maaperälle. Jeesus tulee kuitenkin tavalla tai toisella tulemaan siellä vielä tunnetuksi. Hän on sanonut, ettei tule hakemaan omiaan pois ennen kuin kaikki kansat ovat kuulleet hänestä: ”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.” Rukoillaan malediivilaisten puolesta.

P.S. Google Maps on kyllä aivan käsittämätön. Taidanpa lähteä tästä virtuaalimatkalle Maleen ja muille saarille.